03/25/13 09:53
(http://www.klassa.bg/)

С военен парад Гърция отбелязва националния си празник

С военен парад в Атина Гърция отбелязва националния си празник - годишнината от въстанието през 1821 г., довело до освобождаване на страната от турско владичество и създаването на независима гръцка държава.

В свое послание по този повод държавният глава Каролос Папуляс призова за единство, за да може страната да се пребори с последиците от кризата.

„Днес елинизмът е изправен пред тежко изпитание, нужно е единство, за да реализираме собствените си решения и да погледнем с оптимизъм към бъдещето. Мисълта на всички нас сега е към Кипър, в тези критични мигове не са достатъчни само думи, а на дело солидарност и подкрепа”, посочва президентът.

Послания по случай националния празник отправят също и всички политически партии в страната.

Гръцката полиция е изготвила специален план за нормално протичане на военния парад в Атина, като за целта са мобилизирани около 2500 полицаи, тъй като се очакват и протести срещу прилаганите от правителството антикризисни мерки. Заради парада много улици в гръцката столица ще бъдат затворени.

Гърците са извоювали своята независимост през 1829 г., но за Ден на Независимостта и за свой национален празник са избрали 25 март 1821 г. (Благовещение). На тази дата
Митрополитът на Патра Германос издига гръцкия флаг и този ден се смята за начало на увенчалата се с успех борба срещу турското владичество.














btvnews.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване