03/25/13 13:09
(http://www.klassa.bg/)

След споразумението за Кипър златото тръгна надолу

Цената на златото намаля рано в понеделник, след като стана ясно, че Кипър е договорил спасителен план с международните кредитори, като планът трябва да получи одобрение от финансовите министри от еврозоната, съобщи БНР.
Спасителното споразумение включва създаването на т.нар “добра банка” и “лоша банка” и затварянето на втората по-големина банка в Кипър.
Около час след новината цената на златото се стабилизира, като се върна на нивата си на затваряне в петък.
По време на новината, спот цената на златото се понижи с 0,2% до 1605 долара за тройунция, след което се установи на ниво от 1608 долара.
Данните на американската комисия за търговия с ценни метали показаха, че инвеститорите в САЩ са увеличили нетните си дълги позиции в злато в седмицата до 19 март с 63% до 70 193 договора, което е значително покачване спрямо 39 631 броя договори в началото на март.
Данните показаха, че най-големият в света фонд за търговия със злато SPDR Gold Trust е оставил размера на златните си авоари непроменен на 1221.26 тона, като това е първата седмица от последните дванадесет, в която фондът не намалява запасите си в злато.
Цената на петрола се покачи с 40 цента за барел, достигайки 94,40 долара за барел, като основна причина за покачването бе оптимизмът за решаване на кипърската финансова криза, след постигнатото споразумение с европейските лидери.
Цената на петрола остава под тренд линията, с начало историческият връх в 147 долара и временният връх в 115 долара от пролетта на 2011 г. Фундаментално очакванията са за ръст в цената на суровината, но технически докато тя остава под дългосрочната низходяща трендлиния –зоната 105-106 долара за барел, евентуален дългосрочен ръст ще бъде ограничен.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване