03/25/13 22:41
(http://www.klassa.bg/)

Столичен кмет посвети салата на ексминистър Цветанов


Кметът на район „Витоша” в София Стойко Дуков посвети тематично ястие на бившия вътрешен министър от кабинета на ГЕРБ Цветан Цветанов. Дуков бе специален гост на първия за 2013 г. Национален кулинарен фестивал „Пъстра трапеза”, който тръгва из страната за пета поредна година, и избра името на Цветанов за шарената пролетна салата, с която демонстрира уменията си в кухнята. Зелена салата, домати, краставици, лук и яйце бе рецептата, която кметът предложи за вкусното предястие. Салатата Стойко Дуков приготви в кухнята на фестивала, която този път се намираше в градината на ресторант „Загорка 375”, заедно с професионалния готвач Живко Караджов.
Освен с интересната си салата, кметът изненада приятно и гостите на празника в градинката на колелото на трамвай 5 в Княжево и с традиционната 1,5-метрова баница, опечена от чичо Сашо от Владая, с която се представи и на изданието на фестивала в София през 2012 г. Огромния тестен деликатес бе ометен за минути от софиянци, както и традиционния вкусен боб, приготвен с много любов от шеф Иванов.



Самият Пеньо Иванов обяви на откриването, че подготвя тържествено честване на петгодишнината на фестивала „Пъстра трапеза” през м. септември в София и всички гостувания на пътуващия кулинарен празник ще преминат под този знак. Във всяко едно издание, което ще посети различни градове на страната, той е подготвил изненада, а вчера това беше гостуването на кукерската група от с. Расник, Пернишко, която има в актива си участия във Франция, Хърватска и много други фестивали.
И този път фестивалът, който показва на живо българските кулинарни, фолклорни и занаятчийски традиции, предложи на гостите шарена палитра от кулинарната класика на българската кухня. Затруднено в избора си, журито реши да даде 12 поощрителни и 6 големи награди в традиционните вече категории. Призът за автентична рецепта отиде при „Сватбената баница” на Маргарита Каймакчийска, кметски наместник на с. Черньово, Ихтиманско, за вкус бе отличен „Черньовски зелник” на Василка Глигова от същото село, „Пролетна погача” на Катя Дамянова от Самоков получи наградата за визия. Атрактивната композиция от печени и украсени сватбени пилета, наречена „Бабино хоро” на Венета Чучукова от с. Клисура взе наградата за оригинална рецепта, в категорията десерт спечелиха „Охлювчета” на Велислава Атанасова от Княжево, а призът за най-добра етновизия на щанд отиде при групата участници от читалище „Пробуда”, с. Черньово, Ихтиманско. Специални поздравления получиха участниците от Боб феста в с. Радуил, където „Пъстра трапеза” гостува всяка година.


Те спечелиха сърцата на гостите и с изпълненията на детската фолклорна група „Черньовче”, а в богатата фолклорна програма се включиха още състави и формации от читалище „Братя Миладинови”, София, Сдружение на пенсионерите, Детска вокална група „Витошки камбанки”, балет „Класик”, Дамска фолклорна група „Хоро”, Арт студио „Камбана”, Николай Боянов на 10 г.
Гостите на празника имаха възможност да се запознаят и с традиционни занаятчийски техники и изкуства, благодарение на майсторите, които също разпънаха шатри на празника. Сред тях бяха Мариета Недкова, носител на приза „Пазител на традициите” – кожени изделия, Донка Касабова – керамични декорации, Десислава Миткова – ръчно плетиво, Павел Георгиев – совалкова дантела, Весела Василева – декорации от плат, сувенири, Мартина Стоянова – везмо, картички с хербаризирани цветя, Мария Донева – керамични фигурки за оцветяване, Маргарита Барганска – плъстени аксесоари, „Мариолетка” – изработване на сапуни, Камен Пантелеев – сребърна бижутерия, носител на приза „Пазител на традициите”, свещи „Аркобо” и други.
Най-малките гости на празника се забавляваха на традиционния пленер за детски рисунки на кулинарна тематика „Рецептите на баба”. Организаторите припомнят, че до 27 март е и крайният срок за изпращане на творби за Националния конкурс „Рецептите на баба”. В него може да участват деца до 14 години, като условието е да нарисуват любими моменти и гозби от кухнята на мама, баба и т.н., и да ги изпратят, придружени с описание на име, възраст адрес и телефон на адреса на Националния дворец на децата в София (бул. „Александър Стамболийски”191).
Организаторите на „Пъстра трапеза” от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 благодарят за съдействието на г-н Стойко Дуков, кмет на район „Витоша”, София, Народно читалище «Братя Миладинови» 1917, водещите Мелина и Емил от театрално студио „Камбана” към читалището, на всички участници, както и на партньорите на фестивала от АБ Терм, Хлебозавод „Елиаз“, фирма „Жу“, „Абрис Дизайн център» и медийните партньори на събитието

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване