03/25/13 12:58
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Василев обвини президента в корпоративни интереси

Президентът Росен Плевнелиев, който назначи това преходно правителство, очевидно не може да ме търпи. Но истината е проста: кръгове, които са избрали този президент, имат желание да вземат властта. Това казва в интервю пред австрийския вестник "Дер Щандарт" банкерът Цветан Василев. Той напомня, че Плевнелиев е бил избран за държавен глава благодарение на харизмата на Бойко Борисов. "Проблемът не е в това, че президентът има приятели. Проблемът е в това, че този президент е продукт на кръгове около седмичника "Капитал", с който той има бизнес интереси в миналото, но също така и система от неправителствени организации, включително Института "Отворено общество". Огнян Минчев, политолог, когото споменахте, но също така и други "лидери на общественото мнение", които се крият зад фасадата на привържениците на демократичното общество, защитават техните интереси, допълва Василев.

Според него президентът ни представлява корпоративни интереси, а не интересите на нацията. "Но дори и да казвам това, аз никога няма да направя нещо срещу държавата или правителството. Не съм го правил и в миналото. Като мажоритарен собственик на една от най-големите банки в България и инвеститор в различни важни области аз съм заинтересуван да има стабилност, а не улични протести. Тези събития може да помогнат обаче на хора като Иво Прокопиев“, пояснява още Василев.

Според него Корпоративна търговска банка е била „опозорена“ в Европейската комисия, защото за нея се твърди, че е облагодетелствана от държавата. Комисията обаче не е открила доказателства и случаят е приключен. „Но моите опоненти направиха всичко възможно да удължат максимално разследването срещу българската държава и банката ми. Те също така настояват президентът и временното правителство да продължи атаките срещу мен“, съобщава банкерът.

Като пример за корпоратавни интереси и приятелски кръгове,  Василев дава първоначалното предложение за номинация за министър на икономиката на правителството на Борисов през 2009 г. Бисер Боев. Той е бил управляващ на "Икономедия". Боев, твърди Василев, е племеник „по случайност“ на Кристалина Георгиева - еврокомисар на България в Брюксел. Боев е съученик и с бившия министър на финансите Симеон Дянков.

Василев пояснява, че Боев не е станал министър заради общественото недоволство, но на негово място бил назначен Трайчо Трайков – приятел на Дянков от университета. „По ирония на съдбата кръгът „Капитал“ сега се опитва да се дистанцира от политиката на Министерството на финансите“, казва още Василев, защото „финансовата и икономическата му политика са се провалили".

Банкерът контрира и изказването на президента Плевнелиев при представянето на слубженото правителство, че това е рестарт. „Какво рестартиране? Едни и същи хора седят на заден план“, казва още Василев.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване