03/26/13 15:02
(http://www.klassa.bg/)

ДП РАО започна демонтаж на I и II блок на AЕЦ "Козлодуй"

Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) включи в специализираните демонтажни работи на спрените I и II блок на AЕЦ "Козлодуй" и технологията "диамантено въже", съобщиха от там във вторник.
По този високотехнологичен начин ще бъдат демонтирани стоманено-бетонните конструкции в спрените 440-мегаватови блокове на атомната централа. Проектът е осигурен с безвъзмездна помощ от Международен фонд "Козлодуй" в подкрепа на дейностите по извеждане от експлоатация на спрените блокове.
С "диамантено въже" ще бъдат раздробени всички стоманено-бетонни детайли в машинна зала на блоковете над кота "Нула". За да се пристъпи към демонтаж на тези конструкции обаче, се преминава задължително през радиологично обследване независимо дали става въпрос за метална или бетонна конструкция. Едва след това може да започне демонтажът на съответната част.
Машината за рязане с диамантено въже е най-ефективният начин за премахване на големи бетонни конструкции. Предимството на този тип технология, е че няма ограничение за дълбочината на рязане.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване