03/26/13 16:56
(http://www.hsnovini.com/)

Зам.- министър и директор на НИМ откриха паметника на 10- ти Родопски пехотен полк

С тържествена церемония днес бе открит възстановения паметник на 10- ти Родопски пехотен полк в Хасково. На днешната дата по нов стил се честват 100 години от превземането на Одринската крепост, за което особена заслуга има именно този полк. На церемонията присъстваха заместник министъра на отбраната на служебното правителство Ася Давидова и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Тържествения строй по откриване на паметника прие заместник- началника на отбраната на Република България ген. лейтенант Стефан Василев. В рамките на събитието бе припомнена славната история на десети родопски полк и историята на паметника символ на българската воинска слава. В знак на преклонение към загиналите при превземането на одринската крепост заупокойна молитва проведе архиерейския наместник Георги Тодев.

“Днес сме се събрали на това знаково място по повод две знаменателни събития. Това са 100 години от Балканските освободителни войни и Одринската епопея и възобновяването на паметника на героите родопци, дали своя живот за обединението и величието на родината. Паметникът на 10- ти Родопски пехотен полк е не само един от първите полкови паметници в България, но и един от знаците за героичното минало на хасковския регион и на поколения българи”, заяви зам.- министър Давидова по време церемонията.

Паметникът бе възстановен по идея на инициативен комитет. Предвижда се да бъде изграден и мемориален комплекс около паметника на Десети родопски полк.

Репортаж гледайте в новините на ТВ Рекординг.

Хасково Новини

Зам.- министър Давидова и Божидар Димитров откриха паметника

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ген. лейтенант Стефан Василев прие тържествения строй по откриване на паметника

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване