03/26/13 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Къде потънаха милиардите на Березовски?

Олигарсите Березовски и Абрамович като най-близки приятели и депутати през 2000 г. Снимка: архив

Смъртта на Борис Березовски, чието бездиханно тяло бе открито в събота в луксозния му английски дом, отново насочи  вниманието към приказното богатство, натрупано от безскрупулните руски олигарси и тяхната склонност да го харчат. Березовски бе смятан някога за най-богатия човек в Русия - но към януари тази година британски съдия имаше съмнения дали магнатът ще е в състояние да плати дълговете си. За да се разбере как един човек може да загуби толкова много пари, не е зле да се види как ги е натрупал.

ОСНОВИТЕ НА БОГАТСТВОТО

Березовски, математик по професия, натрупа богатството си през 90-те години на миналия век по време на катастрофалната приватизация на държавната икономика в Съветския съюз. Тази епоха бе белязана от хиперинфлация, поръчкови убийства и повсеместна корупция. Докато БВП на Русия се сриваше, олигарсите се възползваха от връзките си с безмилостни престъпници и корупмирани служители, за да присвоят огромни дялове от активите на страната, изсмуквайки ресурси и издоявайки до капка предприятия, с което натрупаха баснословни състояния.

Березовски, чиито интереси се простираха от автомобили до самолети и алуминий, беше един от най-облагодетелствалите се от тези тъмни времена. Той стана политически посредник във вътрешното обкръжение на руския президент Борис Елцин и се възползва от връзките си, за да натрупа състояние, оценено от “Форбс” на 3 милиарда долара през 1997 г. “Никой друг не се е облагодетелствал повече от затъването на Русия в пропастта”, писа Павел Хлебников в критична биография на Березовски, озаглавена “Кръстникът на Кремъл”. В крайна сметка пропастта започна да застрашава и самия Березовски.

Магнатът изигра голяма роля в издигането на наследника на Елцин Владимир Путин, но когато между новия лидер и Березовски се стигна до сблъсък, политическите му протекции се разпаднаха. Березовски избяга от страната през 2000 г. и накрая поиска политическо убежище във Великобритания.

ДА ЖИВЕЕШ НАШИРОКО В ЛОНДОН

Колко пари притежаваше в действителност Березовски и колко можеше да отнесе със себе си от Москва остава неясно. Богати руснаци от онова време обикновено кътаха парите си в лабиринт от офшорки или държаха пари на името на свои съдружници или членове на семействата. Много сделки дори не излизаха наяве. Онова, което е ясно, е, че финансовата криза в Русия през 1998 г., съчетана с шумното изпадане на Березовски в политическа немилост имаха огромно отражение върху състоянието му, което “Форбс” оцени в следмосковския му период на неколкостотин милиона долара. Неговият съперник олигарх Роман Абрамович даде показания в съда, че Березовски бил на последния си милион, когато избягал от Русия.

Ако Березовски е бил лишен от парите си, не го показа. Той се движеше из Лондон в бронирана лимузина “Майбах” и често бе засичан с негови бизнес партньори в недостъпни за обикновените хора хотели до лондонския Хайд Парк. Огромните му имения в Англия, Франция и на Карибите създаваха впечатлението, че той превъзхожда средния милионер.

Властите в Русия явно вярваха, че Березовски разполага с много пари и се опитваха - с променлив успех - да отмъкнат обратно някои от активите на изгнаника. Все още срещу него са в сила обвинения във връзка с предполагаемата кражба на 13 милиона долара от вече несъществуващата банкова групировка СБС-Агро. Березовски е осъждан също така задочно за заграбване на стотици милиони рубли от авиокомпанията “Аерофлот” и автомобилния завод “АвтоВаз”.

СМЕТКИТЕ СЕ ТРУПАТ

Нерядко Березовски се изказваше ласкаво за британската съдебна система, въпреки че имаше чести и скъпоструващи срещи с нея. Преглед на съдебните архиви разкрива приблизително три дузини дела - за клевета, измама, развод, неспазване на договор, замесващо по някакъв начин магната. Березовски съди свой бизнес партньор за несъществуващ заем.

Други негови бизнес партньори го съдят ...

Публикувана на 03/26/13 22:30 http://e-vestnik.bg/17211/kade-potanaha-miliardite-na-berezovski/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване