03/26/13 07:42
(http://www.klassa.bg/)

Над 250 000 души са застрашени от цунами в Калифорния

Повече от 250 000 души в Калифорния живеят в крайбрежни райони, които може да бъдат опустошени от гигантски приливни вълни, сочи изследване на Американския център по геофизика.
Според това изследване гигантски цунами вълни с височина 8 и повече метра, може да засегнат северна Калифорния при земетресение с магнитуд над 8 по Рихтер в района. "Трагичните загуби на хора и щетите, причинени от скорошните катастрофални цунамита показаха колко опасни могат да бъдат те", се казва в изследването. Там се посочват като примери цунамито през 2004 г. мв Индийския океан и през 2011 в Япония.

"Исторически и геоложки доказателства показват, че калифорнийското крайбрежие вече е преживявало цунами вълни от такава величина и че е заплашено от нови, които могат да възникнат от различни природни феномени като например земетресения. Доклад от 60 страници, който придружава изследването и който е изготвен от Калифорнийската служба за справяне с катастрофи, включва и подробни карти на най-застрашените райони от крайбрежието.

Общо броят на хората, които живеят в райони, които могат да бъдат наводнени от цунами, достига 270 000, а други 169 000 работят в тези райони. Броят на хората може дори да се увеличи например от туристите по плажовете. Цунами, зародено в открито море, представлява по-малка опасност, тъй като вълните са по-ниски и властите имат време да отправят предупреждение. Много по-голяма е, оказва се, опасността при земетресение в района на разлома Каскадия, който разделя северноамериканската плоча и плочата Сан Хуан де Фука.

Според учените трусове, генерирани по този разлом са предизвикали цунами вълни поне седем пъти през последните 3 500 години с интервали между тях от около 140 г. до повече от хилядолетие. Последният такъв е през 1700 г. "Бъдещо земетресение по разлома с вероятен магнитуд от 8 и повече по Рихтер, ще предизвика вълни от над 8 метра, които ще наводнят рисковите райони за 1 до 20 мин след първоначалния трус, се предупреждава в изследването. "Калифорния може да бъде засегната от такова цунами без дори да усети първоначалния трус, а вълните ще дойдат около час по-късно", подчертават учените.















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване