03/26/13 11:13
(http://www.klassa.bg/)

Отмяната на концерта край Банско ще се решава в съда

Компанията, която организира концерта на Боб Синклер на Бъндеришка поляна в ски зона Банско е взела съдебни мерки заради решението на екологичното министерство да отменят събитието, се казва в становище на дружеството.

В позицията става ясно още, че няма основания за опасение за животинските видове, както и за нивата на шума в региона и се заявява, че „изкривяването на фактите е познат метод, по който зелените екстремисти работят.”

В понеделник министерството на околната среда и водите съобщи, че забранява провеждането на концерта, защото не е съгласувано по законния ред и е потенциален източник на шумово замърсяване, което ще наруши нормалните условия в местообитанията на животинските видове там.

Организаторите посочват от своя страна, че няма основание за опасения от въздействието на шума, както и за животинските видове около поляната.

В становището става ясно, че компанията, която менажира ски зона Банско - „Юлен” АД има „опит в подготовката и провеждането на важни спортни събития, при които публиката надхвърля 10 000 души на ден.” Според експертите, до които са се допитали, около Бъндеришка поляна има естествени релефни екрани, които ще ограничат шума, а иглолистните гори наоколо имат „висока филтрираща, забавяща и шумопоглъщаща способност.” Еднократността на събитието, провеждането му в традиционна урбанизирана среда за спорт и туризъм и мярката сцената да бъде ориентирана с лице надолъ към планинските сколнове са фактори, които допълнително опровергават позицията на МОСВ според органзиаторите.

„Подобни опити за изкривяване на фактическите обстоятелства и лансиране на неверни тези са познати методи на работа на зелените екстремисти и целенасочени опити за подвеждане на общественото мнение”, смятат от компанията.

Според тях държавните органи се поддават на натиск и действат под диктат. „Не за пръв път тези псевдо-еколози се опитват да бойкотират провеждането на събития, важни за жителите и гостите на община Банско. По същия начин те изпращат писма с невярна и заблуждаваща информация до Международната федерация по ски и до Европейската комисия”.

Освен взимането на „съдебни мерки” става ясно и, че проблемът е представен на президента Росен Плевнелиев, премиера Марин Райков и министъра на околната среда Попов, а провежданото "активно зелено мероприятие" ще доведе до поредно изостряне на конфликта между т.нар.еколози и местното население в планинските общини, които са подложени на безпрецедентен рекет. Становището е подписано от кмета на община Банско Георги Икономов и от изпълнителния директор на "Юлен" Боян Мариянов.
 

















btvnews.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване