03/26/13 12:09
(http://www.hsnovini.com/)

Психолозите алармират: Стресът на работното място води до сериозни болести

Стресът на работното място може да засегне всеки, независимо от професията и поста, който заема. Всеки ден в работата си човек изпада в безброй стресови ситуации по най- различни причини.Повече за този проблем разказва психологът Красимира Богданова.

Г- жо Богданова какъв е мащабът на този проблем?

  • Неоспорим факт е, че този феномен набира все повече скорост. Това е така по простата причина, че динамиката на живота е такава и неминуемо всичко рефлектира върху работата. В края на краищата ние прекарваме средно по 8 часа на ден на работното място. Това е нещото, което е свързано с напрежение, работа, в някои колективи има интриги и т. н. Всичко това рефлектира. В крайна сметка ние се оказваме под един доста голям натиск, който може да се нарече стрес.

Кои са основните причини, водещи до стресови ситуации на работното място?

 

  • Много са причините. Истината е, че в хората има натрупана страшно много обида. Тази обида е акумулирана в много висок процент от отношенията, които ние имаме в работата си, от взаимоотношенията между висш и по- нисш персонал, от взаимоотношенията между колектива и цялостната среда в службата. Основната причина според мен е, че българина не е научен да работи в екип и когато се окаже, че трябва да се вземат общи колективни решения, когато трябва да се съобразяваш с още пет човека, които са в твоята стая или трима, ние се оказваме неподготвени. Тогава започват дразги, неприятности, разправии, интриги и т. н.

До какво може да доведе този стрес?

  •   До много неща. Чисто медицински погледнато до високо кръвно, хипертонични кризи, инфаркт, инсулт- общо взето това поддържано ниво на стрес при натрупване може да доведе до нещо много сериозно.

 

Трябва ли да се използват медикаменти, да се търсят специалисти?

 

  • Медикаменти могат да се използват, но след като се изпишат от лекари, психиатри, невролози. За справяне със ситуацията е по- добре да поговориш със специалист. Това ще помогне да се разреши донякъде проблема. Специалистът би дал насока, по която да се отреагира на различните проблеми. В психологията има страшно много методи, които работят така. Един от основните е обучението за работа в екип.

Какво представлява това обучение?

 

  • То ти дава възможност да прецениш, че не на всяка цена трябва да остояваш своята позиция, че трябва да има толеранс между хората, с които работиш, и че трябва да уважаваш мнението на другия.

 

Има ли значение възрастта за стреса? Пада ли възрастовата граница?

 

  • Има значение. В последно време такива са посоките, че младите хора са по- изнервени. За всичко това си има основание. Причината е високия процент на безработица, на несправяне със ситуациите.

 

При кои професии най- често се среща този проблем?

  • Много са професиите. Журналистите са с изключително високо ниво на стрес, хирурзите също и разбира се много други. Нивата на психологически стрес при полицаите, военните, които са на мисии, са изключително високи. Работят и програми в тази насока, защото ситуациите в които са поставени хората са доста драстични.

 

Стресът на работното място влияе ли и у дома?

 

  • При всички случаи! Ти се прибираш ядосан от службата и си изкарваш яда на близките, което е изключително неправилна позиция. Човек обаче е устроен така, просто трудно контролира емоциите си, а това е изключително пагубно, защото по този начин не правиш нищо добро, просто удължаваш агонията на цялата тази съпротива, която е натрупана у теб.

Какъв съвет ще дадете на хората?

 

  • Усмихвайте се, махайте с ръка на всичко това, свършете си работата както трябва и оттам нататък нещата ще бъдат добре

Интервю на Младен Желязков

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване