03/26/13 22:26
(http://e-vestnik.bg/)

Утро.ру: Дошло е време Русия да поучава Европа

Утро.ру

Кипърската криза рязко промени общия тон на отношенията между Русия и ЕС. Налага се усещането, че рекордната делегация от еврокомисари, посетила миналата седмица Москва, е имала за цел пак да подхване разговора, несполучливо започнат от финансовия министър на Кипър - на тема помощ и спасение. Но този път не ставаше дума да бъде спасен един малък остров, а цялата еврозона.

Ако си припомним руско-европейските лидерски срещи от последните години, трудно ще е да противоречим на бившия френски премиер Франсоа Фийон, нарекъл руско-европейското партньорство “изчерпано” и “хаотично”. Последното посещение на делегати от Еврокомисията в Москва обаче преобрази изцяло досегашния диалог.

По време на двудневните преговори европейците не ни отправиха нито един от обичайните вече упреци към Русия, нямаше и сянка от нравоучения. Дори традиционният рефрен, че Русия не изпълнява ангажиментите си в Световната търговска организация, звучеше някак тихо и кротко. Затова пък шефът на ЕК Жозе Барозу извади позабравения вече тезис за Европа от Атлантика до Тихия океан и категорично включи в нея цяла Русия. Досущ като Фийон, предложил да се преразгледа концепцията за “голяма Европа”, тъй щото Русия да получи привилегировано място в нея.

Барозу заяви: “Всички имаме интерес да бъде създадено единно пространство за движение на стоки и хора от Лисабон до Владивосток”. С което изпрати “между редовете” сигнал, че ЕС е готов да пристъпи между другото и към решаване на наболелия визов проблем. Председателят на ЕК заяви също, че “е необходимо да градим обща цивилизация с общи ценности”; не забрави да спомене и ред класици на руската литература и изкуството, дали безспорен принос за развитието на тези ценности.

Колкото до Кипър, европейското ръководство имаше вид, че поднася извинения заради немарливите държавни глави от членките на ЕС, които уж цяла нощ се разправяли как да спасят острова и чак призори сколасали да изготвят едно доста съмнително решение, без да се консултират с Москва. Излиза, че преди “нощната седянка” на Еврогрупата изобщо не е имало никакъв “план А” и той се е появил спонтанно. Въпросният тезис на председателя на ЕК естествено прозвуча твърде неубедително, но бе сигнал, че Барозу не одобрява решението на страните членки.

Защо всъщност Брюксел тъй рязко смени тона в диалога с Москва? Ами защото Европа днес повече отвсякога изпитва нужда от подкрепата и помощта на своя голям и богат източен съсед. Сложена вече кажи-речи под контрол, дълговата криза в еврозоната пламна с нова сила. Ситуацията се разви горе-долу по следния начин: спасяваха Гърция - реструктурираха дълговете й - с което пратиха на дъното Кипър.

Сега пък решиха да включат в спасителната акция частните вложители и подрониха доверието едва ли не в цялата банкова система на Евросъюза. А Русия поддържа специални, “доверителни” отношения с Кипър - въз основа на инвестиции за много милиарди. И валутните й резерви включват голям дял евро. От кого другиго да търсиш съдействие в създалата се ситуация?

Дойде редът на Русия да учи на ум и разум и да поучава Европа. Владимир Путин нарече предложението на ЕС за конфискационен данък върху кипърските влогове “непрофесионално” и опасно. А Дмитрий Медведев спомена в тази връзка за “слон в магазин за порцелан” и отбеляза, че в случая с Кипър Евросъюзът е направил всички възможни грешки. Наистина, след предложението за конфискационния данък, направено от името на Еврогрупата, макар да бе погребано от кипърския парламент, инвеститорите ще се втурнат презглава да бягат от Кипър ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване