03/26/13 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Франция и правото на интервенция

в. Франкфуртер алгемайне цайтунг

В областта на иконоимическата политика Франция не разполага с рецепта за успех, но във военно отношение Франсоа Оланд демонстрира мускули. Той уверено се намеси в Мали. В средносрочен план обаче Париж е изложен на риска да не може повече да си позволи финансово своята армия.

Макар и да експериментира напосоки с оздравяването на бюджета и държавната реформа, Франсоа Оланд определи ясен политически курс във външните работи и сигурността. При управлението на социалиста Париж напълно се дистанцира от политиката на отстъпки, с която се характеризираше френската дипломация в епохата Ширак. Десетилетие по-късно Франция вече не иска да бъде идентифицирана с речта за мира и Стара Европа на Доминик дьо Вилпен в ООН. Френският президент действа в Европейския съюз като застъпник на твърд подход за управление на кризи, включващ военна опция.

На съдбата на отвлечени френски заложници не се обръща особено внимание. След решителната намеса в Мали социалистът иска да реши и кризата в Сирия със силата на оръжието. Именно затова той иска вдигане на оръжейното ембарго на ЕС и въоръжаване на бунтовниците срещу режима на Асад.

В ЕС Оланд все повече играе гарантираната си от конституцията роля на военен лидер. Той вече не иска да следва идеала за единна европейска политика във външната политика и сигурността. Франция е “суверенна държава”. Като “суверенна държава” Франция вече се възползва от правото си на вето в ООН, когато Оланд заповяда военната операция в Мали и едва след това привлече одобрението на партньорите в ЕС.

Самостоятелните действия бяха продиктувани от спешната нужда да се спре настъплението на терористичните групировки на юг. Но тази необходимост не може да скрие един нов принцип в поведението на Франция - в случай на нужда да се пренебрегват големите партньори в ЕС.

САМОУВЕРЕН ИНТЕРВЕНЦИОНИЗЪМ

Дори и останалите партньори от съюза да не одобряват френския подход, Париж въпреки това ще достави оръжие на сирийските бунтовници, заплаши френският министър на външните работи Лоран Фабиюс. Оланд потвърди, че за тази цел Париж иска да сключи съюз с Великобритания.

Самоувереният интервенционизъм на Оланд е изненадващ, защото в предизборната кампания той се представяше като човекът, който върне у дома войниците от Хиндукуш. Президентът спази обещанието си да ги изтегли, въпреки недоволството на съюзниците в Афганистан. Трансформацията му във военачалник, който спасява Мали от международния тероризъм се посреща добре от левия електорат. Това се дължи на широкоразпространената в левицата представа за френската отговорност за защитата на народи в опасност, особено в Африка. Бернар Кушнер популяризира изкованото през 1979 г. от консервативния мислител Жан-Франсоа Ревел понятие за “правото на намеса” (droit d’ingerence).

Съоснователят на хуманитарната организация “Лекари без граници” Кушнер оформи по този начин едно ляво течение, одобряващо военните интервенции. Но макар Бернар Кушнер вече да не е в светлината на прожекторите, интелектуалецът Бернар-Анри Леви започна да разпространява наново концепцията за правото на интервенция из парижките салони и министерски кабинети. Още предшественикът на Оланд, Никола Саркози се бе увлякъл по пропитата с модерен приключенски дух и човеколюбие реторика на Леви.

Но преди либийската експедиция Саркози все пак се опита да изкопчи символичното одобрение на Германия в Съвета за сигурност на ООН. Неуспехът на това начинание остави дълбок отпечатък у френската политическа класа. Официално бързо се премина отново към дневния ред в германско-френските отношения. Но германското гласуване с “въздържал се” бе възприето от левите като вододел, отбелязващ края на грижливо ...

Публикувана на 03/26/13 22:25 http://e-vestnik.bg/17210/frantsiya-i-pravoto-na-interventsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване