03/27/13 12:36
(http://www.klassa.bg/)

420 000 души са надомните работници у нас

Национална политика към неформалната икономика в България няма. Огромна част от надомните работници нямат трудови договори, няма информирани, няма консултирани, няма допълнителна квалификация, тези работещи не биват включени в програми за конкурентоспособност. Това каза Виолета Златева, председател на Сдружението за развитие на надомното производство(СРНП). По нейна информация в България около 420 000 души работят като надомни работници, а едва 2.5% от тях имат трудови договори и осигуровки. Повечето от тях получават заплати, близо до минималните, ако надомният работник включи и семейството си в своята може да заработи и над минималната работна заплата, но това се става в едва 12% от случаите, разясни Златева.
Надомните работници обикновено са мъже и жени на средна възраст, които са освободени от работа, а нова не им се предлага, каза още Златева Те са заети основно в сферата на леката промишленост и голяма част от занаятите, поясни председателката на СРНП. Голяма част от нашите занаятчии станаха надомни работници, когато абдикира занаятчийската камара, те нямат тези преференции като преди това и станаха надомни работници, защото не могат да си плащат данъците, обясни тя.
По думите на Златева на този етап няма правителствена политика и участие на държавата в решаване на проблемите на неформалната икономика. Тя акцентира на нуждата от средства за социално подпомагане на надомните работници. Но с всяко едно правителство започваме преговорите от начало, предложения сме отправяли и до Агенцията по заетостта, но отношение от тяхна страна няма, разясни Златева. Това е и една от причините СПНП да се включи в учредяването на ХоумНет Източна Европа – международно обединение на организации на неформалната икономика от Македония, Черна гора, Албания, Армения, Турция и Украйна.
Една от основните цели на организацията е да подпомага неформалните работници да се организират, което е основно условие за подобряване на техните условия на труд и качество на живот, каза Карин Пане, експерт на WIEGO – международна организация за развитие на неформалната икономика. Много е важно да се има трансгранични връзки, за да може да има сътрудничество, а не работниците и организациите от различни страни да се изправят един срещу друг, отбеляза тя.
По думите на Пане липсата на достъпа до социална защита е един от най-спешните проблеми на надомните работници, защото често неформалните работници трябва да заплащат не само своята част от вноските за социално осигуряване, но и тази на работодателя. Отговорност на всяко правителство е да осигури тези групи да имат достъп до схемите за социална защита, категорична бе експертката.
Във всяка страна по света делът на неформалната икономика расте, а проблемите свързани с това, остават нерешени, продължи Пане. Организирането на надомните работници е задължително за развитието на прогреса, защото те са експертите в своите сфери и са наясно с проблемите си, отбеляза тя. Едно от възможните решенията е да се формират кооперативи, така че да се продава продукцията, а в същото време да се работи за подобряването на положението в политическо ниво, обясни Пане. Това трябва и да включва развитието на нови социални механизми за защита в зависимост от нуждите на работниците, категорична бе експертката

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване