03/27/13 05:12
(http://www.klassa.bg/)

Експерт очаква свиване с 40% на кипърската икономика

Прилагането на мерките за преструктуриране на водещите кипърски банки, които правителството съгласува с международните кредитори, ще доведе в близка перспектива до свиване на икономиката на Кипър с 40%.

Такава оценка направи в интервю за ИТАР-ТАСС Хрисис Софоклеус, партньор в една от най-големите юридически фирми на острова "Андреас Софоклеус".

Това, което става сега в Кипър, означава пълен провал на страната като център за финансови услуги, каза той.

По думите му именно сферата на услугите, в които най-голям дял имат финансовите услуги, представлява основен източник на доходи на държавата и носи около 70 процента от брутния вътрешен продукт.

"Не знам с какво ще се разплаща нашето правителство с Европа и Международния валутен фонд за кредитите. А след три месеца тройката отново ще се появи в Кипър и ще попита къде са парите", каза Софоклеус.

Той смята, че единственото спасение е Кипър да излезе от еврозоната и да ликвидира зависимостта си от "тройката".

Само така според него чуждестранните инвеститори ще си запазят доверието към острова като финансов център, а връщането на националната валута ще даде възможност за увеличаване на паричния оборот за развитие на икономиката.

Софоклеус прогнозира още, че регистрираните в Кипър руски компании, които развиват бизнес извън пределите на острова, "няма особено да пострадат" от преструктурирането на кипърските банки.

Според него наистина големи загуби ще понесат онези компании, които са инвестирали в Кипър и са натрупали там средства за осъществяване на сделки. Хрисис Софоклеус също така оцени като преувеличен делът на руските пари в Кипър.

Според него точно поради тази причина Русия не се е опитала да окаже финансова помощ на Кипър, защото няма смисъл заради такива суми да разваля отношенията си с ЕС.

Генералният секретар на Кипърската търговска и индустриална камара Мариос Циакис предупреди, че "несигурността на ситуацията тласка икономиката към по-дълбока рецесия" и правителството трябва да я уреди колкото може по-скоро.

"Очакваме централната банка да съобщи какви рестрикции ще предприеме, за да предотврати прехвърлянето на депозитите на вложителите в чужбина, но според нас те не трябва да ограничават транзакциите, извършвани вътре в страната", каза Циакис, цитиран от ДПА.


















ИТАР-ТАСС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване