03/27/13 22:11
(http://e-vestnik.bg/)

Елегантна вдовица в съдебна битка за еднополовите бракове в САЩ

ДПА

Плакат на правозащитници с Едит Уиндзър и Тиа Спайър

Името на Роза Паркс остана завинаги в американската история, след като отказът й да седне в задната част на расово сегрегиран автобус тласна движението за граждански права към действия.

След няколко дни името на Едит Уиндзър може придобие същия статут, когато Върховният съд на САЩ разгледа жалбата й срещу забраната за еднополови бракове на федерално равнище.

Уиндзър - 83-годишна елегантна жителка на Манхатън - се превърна в лице на движението за права на хомосексуалните със своята кампания срещу Закона за защита на брака, който забранява на федералното правителство да признава еднополовите бракове, дори и те да са легални според законите на даден щат.

Уиндзър решила да предприеме действия срещу закона след смъртта през 2009 г. на нейната спътница в живота Тиа Спайър, с която били заедно над 40 години. Макар и двойката да сключва легален брак в Торонто през 2007 г. Уиндзър трябвало да плати над 363 000 долара данък наследство, защото федералното законодателство забранява признаването на съюза им.

“Ако Тиа беше Тио”, каза тя в ефира на радио предаване, “нямаше да се налага да плащам”.

“Направо ми се къса сърцето”, каза Уиндзор. “Това е ужасна несправедливост и не очаквах това от родната си страна. Смятам, че това е грешка, която трябва да се поправи”.

Уиндзър е родена през 1929 г. във Филаделфия и се омъжва скоро след колежа. Само след година обаче тя осъзнава сексуалното си влечение към нейния пол и се развежда, премествайки се в Ню Йорк, за да започне нов живот.

В началото на 60-те години хомосексуалните трябвало да се прикриват. Но през 1963 г. приятелка й казва за седмични срещи на лезбийки в бар “Портофино” и при първото си посещение там Едит среща Тиа Спайър - известна психоложка и цигуларка.

Уиндзър, която тогава е топ програмистка в Ай Би Ем и една от малкото жени в Америка на висша техническа длъжност, тайно се сгодява за Спайър през 1967 г. - напълно символичен акт, защото никъде в САЩ не признават еднополовите бракове.

Спайър е диагностицирана с множествена склероза през 1977 г., а Уиндзор се отказва от работата си, за да се грижи за нея, като същевременно поема множество доброволчески роли в общността за права на хомосексуалните.

Когато през 2007 г. дават на Спайър само още година живот, двойката решава да се ожени в Торонто, където могат да се регистрират еднополови бракове, признати в Ню Йорк.

Спайър умира 21 месеца по-късно, а Уиндзър получава огромна данъчна сметка за наследената от нея част от общия им апартамент и ваканционната им вила.

Макар и данъчните й задължения да са в центъра на съдебния процес за Уиндзър, тя твърди, че те са важни само като видим символ на дискриминацията, на която е подложена.

“Истината е, че бракът е вълшебно нещо”, каза Уиндзър. “Забравете цялата му финансовата страна - бракът символизира обвързване и любов, както нищо друго на света. И е познат по целия свят. Искам да кажа, че където и да отидеш, ако си женен, това означава нещо за хората, а и само как се чувстваш на следващия ден!”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване