03/27/13 04:46
(http://www.klassa.bg/)

Нова терапия срещу детска левкемия помогна на 7-годишно момиче

Американски лекари представиха окуражаващите резултати от нов вид клетъчна терапия, която позволи у 7-годишно момиченце да се отстрани всякаква следа от левкемия, предаде Франс прес.

За целта Т-лимфоцитите в организма й бяха препрограмирани, за да атакуват раковите клетки - метод, за който стана известно още миналата седмица.

Случаят с Емили Уайтхед дава надежди за нов терапевтичен подход към агресивна форма на левкемия, известна като остра лимфобластна левкемия, от която бе засегнато момиченцето.

След време новият подход вероятно ще позволи да се избегне химиотерапията и присаждането на костен мозък.

Новата технология, описана в "Ню Инглънд Джърнъл ъф Медисин", обаче не бе ефикасна при лечението на друго дете, което умря. Това накара лекарите да заявят, че са нужни
допълнителни изследвания.
Технологията се изразява в отнемане на Т-лимфоцити от кръвта на пациента, за да бъдат генно модифицирани с помощта на вирус и да атакуват раковите клетки.

"Емили е в добро здраве - няма рецидив на заболяването,11 месеца след като в организма й бяха вкарани генно модифицирани Т-лимфоцити, за да атакуват раковите клетки", поясниха учени от университета на Пенсилвания, които първоначално разработили технологията, за да лекуват възрастни пациенти, засегнати от друг вид левкемия.

"Резултатите показват, че тези клетки могат да имат важен противораков ефект при децата."

След като бе лекувана във Филаделфия преди 11 месеца, Емили днес е в ремисия. "Дъщеря ми се радва, че може да поиграе с кучето си, да чете и да пише", разказа майка й.

Резултатите от сходно изследване неотдавна бяха публикувани в "Сайънс Транслейшънъл Медисин" (Science Translational Medicine).

Същата технология позволи да се стигне до ремисия сред малка група пациенти, засегнати от същия вид левкемия.


















Франс прес

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване