03/27/13 17:01
(http://e-vestnik.bg/)

Справедливо финансиране поиска с декларация Софийският университет

Студенти против покачване на таксите
Студенти протестират в двора на Софийския университет “Климент Охридски” срещу повишаването на таксите в учебното заведение. Снимка: Impact Press Group

С 31 гласа „за“ Академическият съвет на СУ „Св. Климент Охридски“ прие днес Декларация на академичната общност.

С приетата днес декларация беше изпълнено решението, взето на заседанието на Академическия съвет на 26 февруари 2013 г., с което ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев беше упълномощен да създаде група от преподаватели и представители на студентските организации, която да подготви искания на академичната общност за бърза и радикална промяна в политиката за висше образование и наука, насочена към преодоляване на изоставането, което ни застрашава с колапс на качеството на образованието.

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев подчерта по време на обсъждането на заседанието на Академическия съвет, че не е било трудно декларацията да бъде направена, тъй като за съжаление досега са правени много подобни документи и обърна специално внимание на факта, че това не е конфронтационна декларация и голяма част от включените в нея искания могат да бъдат свършени или поне започнати от служебното правителство. Той припомни, че в момента започва работата по закона за бюджета и тези месеци не трябва да бъдат пропуснати.

„Разчитаме на това, че правителството беше създадено под егидата на президента на Републиката, а президентът на Републиката нееднократно е заявявал, че за него образованието, науката и иновациите са основен приоритет. Така че ние искаме да покажем кое според академичната общност на Софийския университет куца в тази политика и трябва да бъде оправено бързо“, каза проф. Иван Илчев.

Ректорът съобщи, че ще бъде поискана среща с президента Росен Плевнелиев, на когото представители на Академическия съвет и студентската общност ще връчат декларацията.

Д Е К Л А Р А Ц И Я

НА АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ – ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СТУДЕНТИ

НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”

Тежката социална криза и кризата на ценностите показват, че посоката, в която се развива българското общество през последните години е погрешна. Академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски” е силно разтревожена от продължаващата липса на утвърдена държавна политика за реформиране на висшето образование и науката. Държавата абдикира все повече от поетите от България ангажименти в областта на образованието, което е в противоречие и със Стратегия „Европа 2020”. Явен е стремежът финансирането на висшето образование да се прехвърли върху плещите на семействата на студентите и цялата академична общност. Мизерното и по най-ниски европейски стандарти финансиране на висшите училища, в частност на Софийския университет, е допълнително намалено през последните четири години.

НАСТОЯВАМЕ правителството в сътрудничество с висшите училища и БАН да разработи национален план за изграждане на общество на знанието в България, т. е. план за действие за развитие на висшето образование, науката, иновациите и технологиите. Този план трябва да отразява стратегическите цели, приоритети и направления в съответствие със стратегическите документи на Европейския съюз. Да се положат всички усилия за създаване на оперативна програма „Образование и наука” в тясно сътрудничество с висшите училища и БАН.

НАСТОЯВАМЕ правителството да предложи спешни мерки за прекратяване на девалвацията на академичните степени и длъжности като задължителни минимални национални критерии, национална листа от рецензенти и контролен орган по процедурата.

НАСТОЯВАМЕ правителството да включи в бюджета на Република България за 2014 г. средства за висше образование и наука в съответствие с европейските стандарти, съобразени с отговорностите на всеки университет и с качеството на обучението.

НАСТОЯВАМЕ да се прекрати практиката средствата за стипендии и социално-битови разходи на студентите да бъдат включвани в общата субсидия на висшите училища за образование и наука.

НАСТОЯВАМЕ да се замразят на сегашните нива студентските такси, които и сега са високи за общия стандарт на живота в страната.

НАСТОЯВАМЕ да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване