03/27/13 14:38
(http://www.klassa.bg/)

Япония откри големи залежи на редки земни елементи

Япония те открила голямо количество редки земни елементи на морското дъно около остров Minami-Tori-Shima, съобщи технологичният сайт kaldata. Въпреки, че това е от голяма полза за сферата на високите технологии, тази новина несъмнено идва като разочарование за Китай, която има почти монополното положение в сектора. Само с една трета от световните резерви на редки земни елементи, комунистическият гигант контролира над 90% от пазара.

От телевизори до самолети, редките земни елементи са необходими за най-съвременната електроника. За съжаление, редките елементи не са разпределени еднакво по целия свят. През миналата година САЩ, ЕС и Япония водиха словесни престрелки с Китай, заради опита на страната да повишаване едностранно цените им. За щастие, залежите в Япония, в съчетание с повишената минна дейност в други страни, започват да разхлабват желязната хватка на Китай върху световното предлагане.

От Токийският университет Yasuhiro Kato първоначално счели, че е имало грешка, когато за първи път видели количеството на редки земни елементи в пробата. През 2011 г. Япония открива находище на редки земни елементи под Тихия океан, но в концентрации от около 2000 части на милион. За сметка на това, новонамереното находище е с 20 до 30 пъти по-висока концентрация на рудата от тази в Китай.

Този залеж на редки елементи е около 6,8 милиона метрични тона и се намира на малко повече 5.6 км под морското равнище. Япония вече е в процес на търсене на икономически изгоден начин за добив на рудата. Въпреки, че реалните резултати от тази находка все още са далеч, заплахата Япония да поемане пазара на редки земни елементи би трябвало да бъде достатъчна, за да се държи Китай в шах.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване