03/29/13 06:03
(http://www.klassa.bg/)

Обама хвали лидери на четири страни от Черна Африка

Президентът на САЩ Барак Обама определи като примери за подражание за напредък по пътя на демокрацията лидерите на Сиера Леоне, Малави, Сенегал и Острови Зелени нос по време на среща с тях в Белия дом.

Американската администрация се опитва да изтъкне страни от Субсахарска Африка (страните, южно от пустинята Сахара, регионът е известен и като Черна Африка – бел. ред.), които да служат като пример за успехи по демократичния път на развитие в региона, обхващащ почти 5/6 от Черния континент.
Причината да се срещна с тези четирима политици е, че те олицетворяват напредъка, който наблюдаваме в Африка, подчерта Обама пред медиите след проведените разговори. Дискусията била фокусирана върху формирането на нови демократични правителства, прозрачност в политическия живот и граждански контрол. Обама, чийто баща е родом от Кения, обещал на гостите си партньорство за подобряване на транспортната и икономическа инфраструктура. Стопанинът на Белия дом отбелязал, че няма континент с по-голям вътрешен потенциал от Африка, но допълни, че икономически напредък не се постига в състояние на постоянен конфликт. Обама предупреди гостите си, че радикални екстремисти и наркокартели се опитват да утвърдят позициите си в Африка.
В срещата участваха президентите на Сиера Леоне Ърнест Баи Корома, на Сенегал Маки Сал, на Малави Джойс Банда и министър-председателят на Острови Зелени нос Жозе Мария Невеш. Обама беше домакин на подобно събитие през 2011 г., когато на гости му бяха лидерите на Бенин, Гвинея, Бряг на слоновата кост и Нигер.
Американският президент огласи новата стратегия на САЩ по отношение на Африка през юни 2012 г. Тогава той оптимистично допусна, че разкъсваният от бедност, корупция и раздори Черен континент може да се превърне в най-успешно развиващата се в икономически план част от света. Обама не очерта времева рамка кога тази хипотеза може да се превърне в реалност.





















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване