04/01/13 15:57
(http://www.hsnovini.com/)

2 191 на матура по български, географията отстъпва пред биологията

Иван Панайотов, началник РИО-Хасково

На задължителни зрелостни изпити тази година ще се явят 2 191 ученици от областта. Всички те са подали заявления за явяване на изпит по български език и литература. През тази година значително се е увеличил броят на учениците, които са предпочели да се явят на втория изпит по избираем общообразователен предмет – биология, за сметка на географията, която през годините бе най-предпочитана от учениците.

С 20 души е намалял броя на учениците, спрямо миналата година, които ще се явят на матура по български език и литература, отчетоха от образователния инспекторат. Заявилите втори държавен изпит по избираем общообразователен предмет са с 34 по-малко. В общия брой на подалите заявления влизат и такива, които се явяват на изпити от предходни години.

Географията е предмета, който масово се предпочита за втория избираем изпит.  Той обаче се подценява от учениците и много от тях получават по-ниски от очакваните оценки,коментира началникът на РИО-Хасково Иван Панайотов. Тази година броят на предпочелите да се явят на матура по география е с 159 души по-малко спрямо миналата година. За сметка на това се е увеличил с над 130 броят на учениците, които са избрали да се явят на зрелостен изпит по биология.

Дали  учителите в ХІІ клас преподават материала по начин, по който учениците по-лесно достигат до образователния минимум или е имало повече задължително избираема подготовка по биология ще покаже подготвяния от образователния инспекторат анализ за предпочитания предмет.  Възможно е и тази година предпочитанията на кандидат-студентите да са насочени към повече медицински специалности, сподели Панайотов.

Зрелостният изпит по български език и литература е насрочен за 21 май, а матурата по втория задължителен предмет е на 23 май.

Репортаж гледайте в новините на телевизия “Рекординг”.

Хасково Новини

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване