04/01/13 16:17
(http://www.hsnovini.com/)

В Международният ден на птиците от БДЗП апелират хората да бъдат по отговорни към опазването на биологичното разнообразие

Николай Терзиев- регионален координатор БДЗП

Днес се отбелязва Международния ден на птиците, по силата Конвенцията за тяхната защита, приета в Париж на 19 март 1902 г.

“Това е една от тези дати, в които ние празнуваме биологичното разнообразие на нашата планета. Това е дата, която ни позволява за момент да спрем забързаното си ежедневие и да погледнем към средата в която живеем и природата, от която толкова много зависим”, заяви регионалният координатор на БДЗП Николай Терзиев.

Изводът направен от Николай и неговите колеги е, че в основата на всички проблеми свързани с околната среда, включително опазването на птичето разнообразие, стои човека.

“Като главна причина мога да изтъкна невежеството и нежеланието на хората понякога да се задълбаят в процесите, които протичат в средата, в която се намираме”.

Сред предизвикателствата пред дружеството са тези свързани с грабливите птици и тяхното опазване. Хасковския регион е последното място където могат да се видят някои видове.

“Региона е особено известен с лешоядите. Долината на р. Арда е последното място, последната крепост на лешоядните птици в страната, Египетски, Белоглави лешояди”, допълни Терзиев.

Най- често срещаните проблеми, с които се сблъскват от дружеството за защита на птиците в своята дейност са свързани с унищожаването на местообитанието.Начините за справяне с всички проблеми при опазване на птиците според представителите на БДЗП са свързани с промяната в начина на мислене на хората и провеждане на кампания по повишаване на природозащитната култура още в училище.

Репортаж гледайте в новините на ТВ Рекординг.

Хасково Новини

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване