04/01/13 13:10
(http://www.klassa.bg/)

Зла прокоба: Живи са само двама от командосите, които ликвидираха Осама бин Ладен

Общо 25 бяха членовете на специализирания отряд, които унищожиха физически най-големия враг на САЩ – Осама бин Ладен. Това се случи преди две години на датата 2 май От тези 25 командоси днес са живи само двама. Миналия четвъртък загина Брет Шедъл, командос от екипа, екзекутирал Осама бен Ладен. Брет е членувал в Тюлен Група 6, групата, осъществила екзекуцията. Брет Шедъл  умира при скок с парашут, според италианския вестник "Кориере дела Сера".
През август 2011-та при операция в Афганистан хеликоптер на НАТО се разбива, причинявайки смъртта на 38 войници. 22- ма от тях са участвали в екзекуцията на Осама.
Според информация на афганския президент Хамид Карзай талибаните са признали, че са свалили самолета. В него са пътували 31 войници на САЩ и 7 афгански бойци. Правителството на САЩ досега не е потвърдило нито е отрекло, че в избухналия самолет са пътували почти всички командоси от екипа, ликвидирал Осама.
Миналия месец стана известно, че командосът, стрелял последен в Осама, е напуснал армията през миналия септември, но до ден днешен няма медицинска застраховка, нито пък е получил пенсия. След 16 годишна служба в армията командосът, ликвидирал Осама, не знае с какво ще се занимава и фактически е безработен. Правителството осигурява медицинска застраховка само за 180 дни за онези, които напуснат армията, но само при условие, че приемат статута на бойци от резерва.
Две години след смъртта на Осама кончината на най-големия враг на САЩ остава загадка. Операцията по ликвидацията в нощта срещу 2 май бе шеметна – 25 командоси си пробиха път към убежището на врага с помощта на експлозиви и пушки. Охранителите на Осама бяха като с вързани ръце пред напъните на групата. Командосите ликвидираха не само Осама, но също така и един негов син, още двама души от приближените му и една жена.
Войниците дадоха на Осама шанса да се предаде преди да го застрелят като куче в главата, по-точно в лявото око. Но Осама вече бе декларирал, че ще се даде на американците само мъртъв.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване