04/01/13 22:09
(http://e-vestnik.bg/)

Новата автокрация на Пекин и Москва

в. Уолстрийт джърнъл

Китай и Русия изнасят репресии, а световната демокрация изживява най-дългия си сън

Укрепването на партньорските отношения между Пекин и Москва, биха могли да се разглеждат като лоша новина за демократичния свят. На жителите на Запада им харесва да си мислят, че самоуправлението набира скорост, но всъщност демокрацията дава заден ход в повечето развиващи се страни. Американската неправителствена организация Freedom House наскоро посочи, че 2012-а беше седмата поредна година, в която световната демокрация бележи повече неуспехи, отколкото обратното. Това е най-дългият период за разивитето на демокрацията в последните 60 години.

Въпреки че имат осезаем икономически растеж, сравнително млади демокрации като Индия, Бразилия и Южна Африка не могат да бъдат пример за политическо развитие. В последното десетилетие пък Китай и Русия заемат все по-твърди позиции на световната политическа сцена и вече започнаха да развиват отношения между себе си.

Общите им интереси включват опит за блокиране на западното влияние (което понякога може да коства демократичните процеси) в своите региони. Китайските лидери много добре знаят до какво доведоха „цветните“ революции преди десетилетие в Грузия и Украйна и скорошните събития в арабския свят.

За да се застраховат, те започнаха да подготвят по свой образец полицията, съдилищата и администрацията от различни държави от Средна, Южна и Югоизточна Азия. Тези образователни програми в началото бяха ориентирани по въпроси за стопанскотп управление, но по-късно се превърнаха в уроци как да се копира китайската правова система, да се противодейства срещу масовите безредици, да се контролира интернет и други репресивни стратегии.

Според някои продемократични активисти от Камбоджа представители на Китайската комунистическа партия наскоро са консултирали министър-председателя Хун Сен по въпроси като как да се използва ефективно закона за клеветата за сплашване на независимата преса, как да се създаде мрежа от високопоставени чиновници, за да се осъществява контрол върху големите компании и как да се подготвят специални полицейски части, за да спират масовите протести.

При миналогодишните протестни акции в Русия Владимир Путин направи именно това. В същото време Кремъл държи изкъсо юздите на своята западна съседка Украйна. С цената на подкрепата от Русия украинският президент Виктор Янукович се изказва негативно срещу оранжевата революция. Подкрепата на Кремъл, включително и обещанието за намаляване на цените на газа, му помогнаха да спечели изборите през 2010-а година и Русия до ден-днешен оказва сериозна помощ на неговото правителство.

Но Русия и Китай не само се опитват да наложат авторитарния режим в своите региони. Кремъл се опитва да наложи влиянието си в някои страни на ЕС, като Унгария и Кипър, а Пекин инвестира в Африка и Югоизточна Азия, създавайки икономики по свой образ и подобие.

Изглежда настава време за нов вид автокрация, за който демократичният свят все още няма сили за противодействие.

БТА

Публикувана на 04/01/13 22:09 http://e-vestnik.bg/17265/novata-avtokratsiya-na-pekin-i-moskva/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване