04/01/13 08:36
(http://www.klassa.bg/)

Създадоха изкуствени микровлакна за човешка тъкан

Японски учени успяха да създадат изкуствено микротъкан, изпълнена с протеини и клетки, които след това могат да се сгъват и съединяват, за да се възпроизведат някои от функциите на живите тъкани.

Шоджи Такеучи от Института за индустриална наука в Токио и неговият екип са успели да стабилизират нивата на кръвната захар на мишка с диабет, на която са имплантирали от своето откритие, съдържащо клетки от панкреаса, които секретират инсулин.
"Клетъчните микротъкани" биха могли да позволят на лекарите да възстановят "ин виво" мускулна тъкан, кръвоносни съдове и нервни мрежи, твърдят изследователите, които публикуваха работата си в неделя в британското научно списание Нейчър матириълс /Nature Materials/.
Учените отдавна умеят да произвеждат микротъкани на основата на изкуствен хидрогел - гел полимер, съдържащ много висок процент вода и да ги комбинират, за да образуват триизмерни структури. Но тези гелове, тъй като не са естествени съставки на клетъчната обвивка, не са в състояние да възпроизведат клетъчните връзки, характерни за живите тъкани.
Колкото до протеините, съставящи клетъчната обвивка /извънклетъчни протеини/ като колаген или фибрин, те се нуждаят от много повече време, за да се превърнат в гел и не могат да заменят изкуствения хидрогел с класическите техники.
За да изработят "клетъчните влакна", японските изследователи са работили в няколко етапа.
Екипът е тествал възможностите на изобретението си. Тъкан с произход от сърдечни клетки на плъх започнали да се съкращават спонтанно след три дни.
Тъкан, включваща клетки, които съставят венозната стена, в рамките на четири дни възпроизвели човешки кръвоносен съд.
Според авторите клетъчните влакна могат да послужат за градивните "тухлички" за по-сложни тъкани". Повече подробности могат да се намерят в списанието Nature Materials.




















Nature Materials

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване