04/02/13 15:31
(http://www.hsnovini.com/)

Предимствата на хомеопатията

Д-р Мария Грозева

От 2-ри до 9-ти април се провежда Седмица на хомеопатията. За предимствата на този метод потърсихме мнението на д-р Мария Грозева от Хасково, която подобно на много лекари- хомеопати от страната се включи в кампанията, предлагайки безплатни консултации.

Каква е целта на Седмицата на хомеопатията?

Това е една световна инициатива, която се подкрепя от българските лекари- хомеопати през последните пет години. Ние се включваме с различни мероприятия, с безплатни прегледи и поясняване за какво може да помага хомеопатията. Темата тази година е за щитовидната жлеза, как се отразява стреса върху нея и как можем да помогнем чрез хомеопатия. Седмицата на хомеопатията се организира всяка година около рождения ден на Самуел Ханеман- основателят на тази наука, която съществува вече два века и се практикува много широко по света.

Какъв тип пациенти се обръщат към вас?

Много различни групи. Аз съм детски лекар по специалност и основно при мен идват деца. Моят приоритет е лечение на деца и младите им родители, като моя особена слабост са децата, които имат психологически проблеми, децата със синдром на хиперактивност или нарушение в концентрацията. Смятам, че хомеопатията е метод, който би могъл много да им помогне, за разлика от традиционната медицина, където се обявява на родителите, че децата са такива, че те ще си имат проблем с тях. И родителите обикалят в един кръг от детски психолози, невролози, педиатри, ресурсни учители, и в крайна сметка това се превръща в проблем за цялото семейство. Аз работя от години по тази тема и смятам, че в някаква степен сме успели да помогнем на всяко от тези деца и семейства.

Освен децата, има и една голяма група от млади хора, които са мотивирани и искат да започнат природо- целесъобразен начин на живот и лечение, и там успехите са най-големи.

Има и една група от хора с хронични заболявания, които години наред са ползвали методите на конвенционалната медицина и са установили, че заболяванията им хронифицират, че някой път страничните ефекти на лекарствата, които приемат са по-   силно изразени от симптомите на самата болест- тогава те търсят спасение с друг метод, като хомеопатията. Тя би могла да помогне дори на тежко болни хора, не със цел цялостно излекуване, това е невъзможно, но с цел подобряване на техните жизнени показатели. И това може да върви паралелно с конвенционалните лекарства, които са им изписани.

Какви са предимствата на хомеопатията пред традиционната медицина?

Хомеопатията има много предимства. Аз работя 25 години с деца в качеството си на детски лекар и през последните седем- осем години много активно се занимавам с хомеопатия. Според мен основните предимства са, че това е много строго индивидуализиран метод, при който няма схема и всеки пациент се възприема като една цялост от строго индивидуални особености на физическо, емоционално и умствено ниво. И тогава на принципа „подобното лекува подобно” ние намираме лекарство от природата, което дадено на организма подпомага неговата естествена защита, така че организма се справя сам с проблема. Това е нещо, което е много успешно, особено при млади организми, при които няма предварително много години подтискаща терапия- те реагират много добре на хомеопатия. Този метод би могъл да помогне на бременни, на жени, които кърмят, където не може да се приема широка гама от конвенционални препарати, при възрастни хора също. Това е един сравнително евтин метод, защото лекарствата не струват скъпо, нямат странични ефекти. В много отношения има предимства хомеопатията и затова младите хора, които се интересуват от природо- целесъобразния начин на живот я предпочитат за своите деца.

Кога има най-голям успех хомеопатията?

Когато човек е разбрал, че трябва да направи някаква промяна в живота си. Обикновено болестите идват когато има натрупан хроничен стрес, когато си вървял по някакъв начин срещу себе си, когато имаш непреработени отрицателни емоции като гняв, тъга. В някакъв момент това отключва и болести на физическо ниво. Когато се отключат тези проблеми и човекът осъзнае, че трябва да направи тази промяна и потърси лекар- хомеопат, той би могъл много добре да се повлияе от метода, защото този метод помага на хората да осъзнаят къде е техния проблем. Самото хомеопатично интервю има и тази цел- осъзнаване. И когато се разбере, че пациентът би могъл да помогне сам на себе си, лекарят- хомеопат е този, който му подава ръка и го води по този път.

 Какво ще посъветвате хората?

Да се опитат да намалят стреса в своето ежедневие за да могат да балансират своя ум и тяло, да почиват по- активно, да си създават положителни емоции чрез някакво хоби, да практикуват йога, по-чести контакти с природата, да се хранят природо- целесъобразно. Знам, че времената са трудни, стреса няма да стане по- малко. Нашата задача е да се научим да преработваме този стрес, да се освобождаваме от него така, както къпем тялото си всеки ден. Да познаваме своето тяло, своите нужди и своите потребности, за да можем да ги задоволяваме. И когато се научим да обичаме себе си, ние ще можем да даваме повече обич и на хората около нас.

Интервю на Младен Желязков
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване