04/02/13 21:16
(http://e-vestnik.bg/)

Сирийски бунтовници по границите тревожат Израел и Йордания

ДПА

Гражданската война в Сирия засили страховете за сигурността на границите и в Израел, и в Йордания, след като доведе бунтовническите сили, сред които и джихадисти, буквално на прага им.

Миналия месец израелските сили на Голанските възвишения влязоха в престрелка през границата с въоръжени бойци само часове след като бунтовническата Свободна сирийска армия превзе района от сирийската страна.

Ислямистки екстремисти в редиците на Свободната сирийска армия, като Фронтът ан Нусра, се заканват да атакуват и Еврейската държава след свалянето на режима на сирийския президент Башар ал Асад.

“Подобни групировки са също толкова враждебни към Израел, колкото и към сирийския режим. Така че може да пробват да действат и срещу Израел и поради това Израел трябва да вземе предпазни мерки”, каза Шломо Бром от Изследователският институт за националната сигурност в Тел Авив.

Въпреки че началникът на Генералния щаб на израелската армия генерал-лейтенант Бени Ганц омаловажи граничния инцидент, Израел затегна сигурността на границата на фона на появяващия се вакуум в сигурността от другата страна.

Според съобщенията Свободната сирийска армия е превзела 30-километров участък от сирийската южна граница с Йордания и Голанските възвишения, завзети от Израел по време на войната през 1967 г.

По думите на Бром в момента израелските сили за отбрана издигат нови заграждения, а заменят резервистите, които обикновено патрулират в района, се заменят с редовни войници.

“Основната цел е да се опитат да възпрат всеки стремящ се да предизвика проблеми на израелската страна и това се постига чрез бърза реакция след всяка провокация”, каза Бром за ДПА.

Йорданската армия също се мобилизира в отговор на настъплението на сирийските бунтовници, които според оценките вече контролират 90 процента от 370-километровата граница с кралството.

Според източници от йорданските сили за сигурност опозиционните сили са превзели граничния пункт Насиб Джабар, заради което били взети мерки за затягане на сигурността от йорданската страна.

“Йордания е свикнала да контактува с държава и правителство по граничните проблеми, а не със сбирщина от въоръжени групировки”, заяви Махмуд Ирдаисат, директор на Центърат за стратегически проучвания на Йорданския университет в Аман. “Те не са обвързани с никакви международни споразумения. Нямат гранична политика и дори не е ясно кой всъщност командва”, каза Ирдаисат, о. з. бригаден генерал от ВВС.

Още по-тревожно за Йордания е, че бунтовниците са навлизали в някои от нейните гранични села, които вече няколко пъти пострадаха от десетки отклонили се ракети и спорадични престрелки.

“Истинският страх сега е, че след като бунтовническите сили вече са на границата, боевете може да се разпространят и на йорданска земя”, каза Ирдаисат за ДПА.

Източниците от йорданските сили за сигурност твърдят, че се разработва граничен “план за извънредни обстоятелства” заради опасенията от допълнителен приток на сирийски бежанци освен 460-те хиляди, които вече са в Йордания.

Подобно на Израел, Йордания също се тревожи от джихадистката заплаха. “Управляващите трябва да приемат реалната възможност, че ще се наложи да се съобразяват с тях като реални играчи на терена”, каза Мухамад Абу Румман, изследовател в Центъра за стратегически проучвания.

Джихадисткото присъствие доведе до нарастваща подкрепа за “буферна зона” по протежение на границата, която да бъде патрулирана от сили на международни наблюдатели. “Тази идея излезе на преден план в политическия дебат”, твърди източник от йорданските сили за сигурност, пожелал анонимност.

И все пак, въпреки засилващите се опасения от присъствието на бунтовниците по границите, Израел и Йордания едва ли ще направят резки промени в политиката си за сигурност, нито ще допуснат да бъдат въвлечени в сирийския конфликт.

“Израел ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване