04/02/13 01:07
(http://e-vestnik.bg/)

Според съюза на Пеевски-Тошев-Батков било клевета, че няма свобода на печата

Група журналисти на свободна практика ги измисляли тези работи, твърдят издателите

Учредителите на Български медиен съюз. Отляво надясно: Тошо Тошев (”Преса”), Тодор Батков (”Стандарт”), Светлана Шаренкова (”Земя”), Петьо Блъсков (тогава ”Република”, сега “Репортер”) и Делян Пеевски (”Телеграф”, “Монитор” и др.). Снимка: Булфото

Българският медиен съюз – сдружението на обслужващата преса „Телеграф”, „Монитор”, „Стандарт”, „Преса” и примъкналият се Блъсков с малотиражката „Репортер”, излязоха с декларация, че е лъжа, дето разправят за липса на свобода на печата у нас. България я очерняли несправедливо „група журналисти на свободна практика”.
Щом един цял съюз на издатели на големи вестници и списания излиза с декларация срещу някакви си журналисти на свободна практика, значи наистина нещо не е наред с медиите в България..

Има издатели, които хем искат да мачкат свободата, хем да лапат покрай властта, хем всички да ги хвалят какви демократични журналисти и издания са. Еми, не става. Тези господа се превърнаха в живи карикатури. Не могат да се видят отстрани колко са жалки. Впрочем камерата ги запечата на срещата с комисар Нели Круз миналата година. Добре е да изгледат този запис, да се видят на какво приличат.

На годишното общо събрание на Българския медиен съюз на Пеевски-Кръстева, Тошев, Батков, Красимир Гергов, Блъсков и подкрепящи ги издатели на списания като групата „Санома Блясък” е гласувана специална декларация “срещу опитите за манипулиране на общественото мнение и европейските институции с представянето на невярна информация за свободата на словото и състоянието на медийната среда у нас”.

“Тревожно впечатление прави фактът, че група журналисти на свободна практика, които не представляват никого освен себе си, отново подхванаха атака срещу свободното слово в България. Към тази кампания, имаща за цел да дискредитира свободните медии, се присъединиха единствено изданията на кръга “Капитал”, се казва в декларацията. Клеветническа кампания оказва натиск върху бизнеса и институциите, като по същество цели дестабилизация и хаос”, се казва в декларацията (виж тук).

Според Българския медиен съюз “не по-малко притеснителен е фактът, че в тази кампания са привлечени дипломати от държави членки на ЕС, в чиито страни българи и румънци са сатанизирани от политиците и медиите им.”

За хората от снимката по-горе у нас всичко е окей със свободата на печата. Излиза, че класацията на “Репортери без граници”, според която от 35-о място през 2005 г., България се е смъкнала на 87-о място тази година, е клевета на западни дипломати и български журналисти на свободна практика.

Класацията на американския държавен департамент “Фрийдъм хаус”, според която България е страна с “частично свободни медии” (а е била със свободни в началото до средата на миналото десетилетие), също е измислица.

Този медиен съюз усилено се утвърждава сам като нещо ретроградно, антидемократично и конюнктурно. Вместо да позамълчи от срам, съюзът излиза с претенции.

Пеевски-Кръстева с кои очи подписват декларация, в която се сърдят на посланиците, след като техният вестник цензурира скандално германския посланик? Те, чиито вестници наричаха Борисов “Боко Тиквата” до изборите 2009 г., а после станаха главен негов пропаганден рупор, говорят за свобода на печата? С кои очи, след като техните вестници клеветяха еколози, граждански сдружения, политици? Именно заради вестници като „Телеграф”, „Монитор”, „Стандарт”, България стана пример за ограничена свобода на печата.

Откъде ли не дойдоха оценки за българските медии. И от Европа, и от САЩ. Бившият американски посланик Джеймс Пардю каза, че е шокиран от корупцията в медиите и че демокрацията в България не върви в правилна посока. Нямаше кой да го чуе в същите тези контролирани медии. Нямаше кой да го цитира. Защо? Защото се отнася за тях и те до ушите са в мръсотия.

Цял свят забелязва този проблем у нас, а Български медиен ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване