04/03/13 17:35
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев призова за подновяване на диалога в НСТС

Президентът Росен Плевнелиев призова за подновяване на диалога в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и за национално отговорно отношение. Държавният глава, който днес завърши двудневното си официално посещение в Унгария, каза това в отговор на журналистически въпрос за напускането на работодателските организации от тристранния съвет заради несъгласие с промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор. Според предложените от лидера на РЗС Яне Янев промени всички представители на НСТС - синдикалните лидери и представителите на работодателските организации трябва да декларират доходите и имуществото си пред Сметната палата. Служебното правителство няма вина в този случай, каза Плевнелиев. Президентът каза, че за него има въпрос, на който все още не е получил отговор - защо е трябвало да чакат толкова много време работодателските организации, както и други организации в България и те не са реагирали, когато законът се разглеждаше в парламента.
Например неправителствените организации реагираха навреме и те успяха да посочат ясно проблеми, които те видяха и които бяха отстранени, допълни Плевнелиев. Той заяви, че не трябва да се очаква от президента да променя закони - той няма това правомощие, както и че не може да се очаква от служебното правителство да направи същото, тъй като в момента парламент в България няма. Работодателите могат и трябва да работят заедно със служебното правителство, защото има спешни мерки, които се нуждаят от нашето общо одобрение, каза държавният глава. Той изрази надежда, че ако има проблеми с един или друг законопроект, приет в последния момент, 42-то Народно събрание може да ги отстрани чрез качествени дебати в самото начало от дейността му, а също може да се сезира и Конституционния съд. Това е моето послание - в рамките на Конституцията и законовата база, която има в България да решаваме включително и такива проблеми, появили се в последния момент, каза Плевнелиев.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване