04/04/13 15:29
(http://www.hsnovini.com/)

Първи случай на хивпозитивен за 2013 г. регистрираха в областта

д-р Снежана Иванова, началник на дирекция “Надзор на заразните болести”

Първият случай на хивпозитивен мъж за тази година е регистриран в областта. Заболяването е регистрирано през март, след изследване в лабораторията в Хасково по Националната антиспин програма за анонимно, безплатно консултиране и изследване за ХИВ.

Мъжът попада във възрастовата група от 26 до 29 години. Резултатите от изследванията са потвърдени и от Националната референтна лаборатория в София. 3 са случая на ХИВ в областта през миналата година. Всички заразени са мъже, информираха от Регионалната здравна инспекция.

Сравнително висока е заболеваемостта при ОРЗ и грип в областта. През миналата седмица тя е била 179,20 на 10 000 души. От началото на годината до края на март са взети общо 107 проби от пациенти, от които 43 положителни. 11 са реагирали на свински грип, още толкова на щама “Виктория”, а 21 на грип Тип Б, информира  д-р Снежана Иванова, директор на дирекция “Надзор над заразните болести” към РЗИ-Хасково.

Взети са и превантивни мерки за ограничаване на заболяваемостта, отчетоха от здравната инспекция.  През зимния сезон са приложени в региона  2 100 дози противогрипни ваксини.

При заразните заболявания спад се наблюдава при варицелата. 216 са били регистрираните в региона случаи през януари, а 93 през миналия месец. 7 са заболелите от скарлатина, регистрирани са и 2-ва случая на сифилис в региона.

Репортаж гледайте в новините на телевизия “Рекординг”.

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване