04/08/13 21:08
(http://e-vestnik.bg/)

Русия се връща в Афганистан?

Генерал-лейтенант Борис Громов със сина си напуска Афганистан начело на последната съветска част на 15 февруари 1989 г. Снимка: дейлайф

Почти четвърт век след като съветските войски напуснаха победени Афганистан, Русия може да се върне в страната, за да установи “бази за поддръжка” на руската бойна техника, след като догодина НАТО приключи операциите си там, потвърдиха представители на руското министерство на отбраната.

“Важно е оръжейните системи и бойната техника на афганистанските въоръжени сили да бъдат поддържани в готовност,” заяви миналата седмица пред журналисти Сергей Кошелев, шеф на отдела за международно сътрудничество на министерството на отбраната.

Москва е изключително обезпокоена, “че всяка ескалация на напрежението в Афганистан след изтеглянето на натовските войски през 2014 г. може да се отрази отрицателно на сигурността както на Русия, така и на други европейски държави,” добави той.

Руски експерти твърдят, че това не е опит Русия да превъзмогне собствената си версия на “виетнамския синдром” - мъчителните спомени от десетгодишната война в Афганистан, която предполагаемо доведе до разпадането на Съветския съюз. Според тях новият ангажимент по-скоро ще бъде ограничен до търговски задължения, договорени с НАТО преди пактът да изтегли повечето си сили и категорично няма да включва каквато и да било военна роля.

“Някой трябва да помогне на афганистанците да си изградят мирен живот. Те толкова дълго не знаят друго освен оръжия и война,” посочва Олег Тихонов, заместник-председател на клона на организацията “Руски съюз на ветераните от Афганистан” в Свердловския регион на Западен Сибир.

“Русия обаче не бива да повтаря миналите си грешки. Не може да има отново руски войски в Афганистан. След онова, което се случи в миналото, ще бъде невъзможно да се обясни защо там умират руски момчета. Не можеш да вършиш такива неща без съгласието на народа,” добави той.

Двояка цел

Анализаторите твърдят, че на първо място има обективна необходимост от поддръжка и ремонт на поколенията съветска и руска бойна техника, която е основното въоръжение на афганистанските сили за сигурност. През последното десетилетие, вместо да преоборудват афганистанските правителствени войски с модерни западни оръжия, САЩ закупиха руски оръжия, включително хеликоптери за стотици милиони долари от държавната фирма “Рособоронекспорт”, за да задоволят нуждите им.

На второ място, Русия иска да изгради свои аванпостове в Афганистан, понеже се тревожи все повече от възобновяване на нахлуванията на ислямисти през границата, които предизвикаха хаос в бившите съветски републики Таджикистан и Узбекистан през бурните 90 години на миналия век.

Производството на наркотици  нарасна рязко по време на “вахтата” на НАТО в Афганистан и голяма част от дрогата преминава през криминални канали в постсъветска Централна Азия и Русия, подхранвайки корупцията на местните власти и влиянието на мафията в региона.

Мнозина руснаци се опасяват, че изтеглянето на НАТО може скоро да ги постави в ситуация сами да се справят с тези предизвикателства. През последните  две години Русия по-активно подпомага притиснатата мисия на НАТО в Афганистан, като дори й предостави важна военновъздушна база в Централна Русия, за да улесни доставките.

Руските лидери неколкократно призовават НАТО да не се изтегля през 2014 г., а да остане в Афганистан, докато “работата не бъде завършена.” Повечето руски експерти обаче посочват , че са се примирили с това, че САЩ ще “дръпнат шалтера” през 2014 г. и по схемата, позната от предишните си войни във Виетнам и Ирак, ще оставят региона да се оправя сам.

“Погледнете Ирак. САЩ изгубиха интерес към него и никой не го е грижа дали ще бъде обхванат от гражданска война,” подчертава Вадим Козюлин, експерт в ПИР-Център, водещ московски “мозъчен тръст” в областта на сигурността. “Същите процеси могат да се развият в Афганистан и то много по-бързо.

Американският ангажимент в Афганистан е на път да приключи. Време е ...

Публикувана на 04/08/13 21:08 http://e-vestnik.bg/17324/rusiya-se-vrashta-v-afganistan/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване