04/09/13 21:56
(http://e-vestnik.bg/)

Безнадеждната битка на Обама за контрол върху огнестрелните оръжия

ДПА

Конфискувани оръжия. Снимка: мелтгънс

Малко дете в Алабама си намира пистолет и се самоубива с изстрел в гърдите. Баща, без да иска, убива 10-годишния си син, докато чисти пистолета си в Северна Каролина - детето гледало телевизия, когато куршумът го уцелил в тила. Двадесет и две годишна от Флорида застрелва бившия си приятел, след като го среща случайно в пощенски офис.

Според онлайн списанието “Слейт” тези инциденти от последните седмици са само част от 3300 убити с огнестрелни оръжия след масовото убийство в Нютаун, щата Кънектикът, на 14 декември. За повечето случаи най-много да е било съобщено в местни медии.

Вестник “Ню Йорк таймс” събира подобни съобщения в блог, за да даде представа за проблема с огнестрелните оръжия в страната. Ежедневната равносметка ужасява много от читателите, ако изобщо коментарите имат някакво значение.

Въпреки това едва четири месеца, след като масовото убийство в нютаунското училище отне живота на 20 деца и шестима учители, президентът Барак Обама води безнадеждна битка в опита си да прокара по-строго законодателство за огнестрелните оръжия.

Тази седмица американският държавен глава ще направи опит в последния момент да убеди Конгреса да забрани нападателните оръжия, както и тези с големи пълнители като използваните при убийството на децата в Кънектикът.

Днес той ще бъде в Кънектикът, за да посети пострадалите от стрелбата в Нютаун семейства. Утре ще подкрепи в Белия дом служители на правоохранителните органи, които искат по-строг контрол. В сряда първата дама Мишел Обама ще опита да обясни проблема в Чикаго. А в четвъртък вицепрезидентът Джо Байдън ще участва в дискусия в сутрешно токшоу.

Все пак призивът за забрана на нападателните оръжия от военен тип, както и на оръжията с големи пълнители изглежда е обречен на неуспех въпреки правомощията на Белия дом, въпреки кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и организации като “Кметове срещу нелегалните огнестрелни оръжия”.

Конгресът се готви да обсъди доста по-разводнен вариант на закона, по силата на който ще се изисква само проверка на миналото на купувача при покупка на огнестрелно оръжие. А Обама стана обект на подигравки от страна на консерватори и защитаващи правото на притежание на огнестрелно оръжие.

Президентът, който бе критикуван, че от януари досега мълчи по темата, в края на март отново нападна “могъщите гласове, заглушаващи мнозинството”, което иска по-строг контрол. “Грехота е, ако сме забравили”, заяви гневно Обама. “Сълзите не са достатъчни, само да се изразява съчувствие също не е достатъчно”.

На щатско равнище вече има известен напредък. Законодателите в Кънектикът приеха закон, смятан от експерти за един от най-строгите в страната. С него се забранява продажбата на 100 вида нападателни оръжия и пълнители с над 10 патрона.

Други щати вървят по същия път, включително Ню Йорк, Колорадо и Мериленд, които вече ще изискват от купувачите на огнестрелно оръжия да дават отпечатъци.

Но щати като Арканзас, Южна Дакота, Тенеси и Кентъки побързаха да либерализират щатските закони след масовото убийство в Нютаун. Според медийни публикации някои от законите дори са написани от могъщата Национална асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие (НАПОО), която се възползва от страха, че след убийствата ще се надигна вълна на съпротива срещу оръжията.

НАПОО успя също така да обърне в своя полза битката и на федерално равнище, използвайки огромната си лобистка организация и фонда си за политически кампании. Задейства и свързаните си чрез интернет членове, за да упражни натиск върху федералните законодатели.

Това, което остава в законопроекта, в повечето случаи е маловажно. “Изглежда оръжейното ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване