04/09/13 12:03
(http://www.klassa.bg/)

Въвеждат тол таксите от 2016 г.

Нашата амбиция е през тази година да имаме избран консултант за въвеждането на електронното събиране на таксите за ползване на републиканските пътища, съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.Следващата година трябва да стартира изборът на изпълнител, така че през 2016 година да бъдат въведени тол таксите за товарните автомобили над 12 тона, обясни вицепремиерът. Тол таксите са важен източник на финансиране на инфраструктурните проекти, за които няма да има средства от Европейския съюз и няма да има интерес от публично-частно партньорство, коментира още Захариева. В следващия програмен период парите няма да са достатъчни за всички важни стратегически инфраструктурни проекти, призна Захариев. Затова ще се търсят възможности за реализирането на публично-частно партньорство. Вече има интерес за подобно партньорство за пътната отсечка от Свиленград до Русе, за АМ "Черно море" и за скоростен път "Рила". Започват прединвестицонните проучвания за тези пътища, уточни Захариева.
Според нея в следващия програмен период трябва да има единна програма за енергийна ефективност, тъй като в момента има "пет различни фонда, които не си говорят помежду си".
Вицепремиерът взе участие в VIII годишна национална конференция "Стратегическа инфраструктура България 2013", която се провежда в София.
Социалната политика не бива да бъде противопоставяна на инфраструктурната политика. Напротив, двете са в синхрон. Това смятаме да правим до 2020 г. Инфраструктурата е предпоставка за солидарна и социална политика. Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев след участието си в конференцзията. На въпрос - трябва ли да се направи преглед на състоянието на социалната инфраструктура президентът отговори: „В договора за партньорство, който ще подпишем с Европейската комисия, който е основополагащ за развитието на българската икономика до 2020 г., ние посочваме много реформи – здравната реформа, спешната помощ, електронната здравна карта ще бъдат финансирани с еврофондове, което означава, че трябва да бъдат реформирани изцяло

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване