04/09/13 12:35
(http://www.klassa.bg/)

ДКЕВР: Всички ЕРП-та искат поскъпване на тока

Всички електроразпределителни дружества са заявили желания за покачване на цената на електроенергията за следващия регулаторен период. Това заяви във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова на заседание на комисията. Тя посочи, че и трите електроразпределни дружества са изпратили вече до държавния регулатор своите искания и вече се обсъжда новия регулаторен период.
„За конкретната цена на тока, няма да говоря до момента, в който нямаме някакви приблизителни разчети, защото не е хубаво да се говори в самото начало”, каза председателят на комисията.
Харитонова посочи още , че според закона търговците на електрическа енергия за износ плащат „зелената добавка” и ако бъде премахната тя, ще се наруши закона.
„Решението, може би, е до 1 юли с разпореждане на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да се свалят добавките за кафява енергия и добавката от ВЕИ-та”. Това обаче означава, че след 1 юли тези загуби на НЕК ще трябва да бъдат възстановени, тоест те ще влязат в цената на електрическата енергия за крайния потребител”, посочи Евгения Харитонова.
„Когато човек чуе думата „такса”, изглежда все едно това е печалба за електроразпределителните дружества. Трябва да се знае, че това е цената за поддръжка на електроразпределитената мрежа”, отбеляза Харитонова.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване