04/09/13 15:27
(http://www.klassa.bg/)

Климатичните промени ще направят опасно и скъпо летенето над Атлантика

В близко бъдеще прелитането над Атлантическия океан ще минава при силна турбуленция.
Още в средата на века „въздушните дупки“ рязко ще се увеличат . Този извод прави Пол Уилямс от Редингския университет във Великобритания. Изследването му е публикувано в сп. „Nature Сlimate Change“.
Чрез математическо моделиране той доказва, че високите нива на въглероден двуокис в атмосферата ще предизвика увеличаване на турбулентните течения.
И сега самолетите, които летят над Атлантика, се сблъскват с все по-силна турбуленция .
А към средата на века всички полети ще бъдат изложени на това явление, заради очакваното удвояване на въглеродния двуокис.
Северният трансатлантически въздушен коридор е един от най-натоварените в света, отбелязва Би Би Си. При повишена турбуленция времетраенето на полетите ще се увеличи , оттам ще са нужни повече разходи за гориво и в крайна сметка ще поскъпнат самолетните билети.
Проблемът е че практически турбуленцията не може да се предвиди, тя не се улавя от радарите и не се вижда от пилотите. Авиокомпаниите се опитват да не показват колко губят от нея, но според експерти щетите годишно сега са за десетки милиони долари.
Отрича се, че турбуленцията влияе на здравето на хората, но Уилямс е убеден, че стотици пътници получават травми от нея на по-малките самолети.
Тя е опасна и за големите лайнери, смята ученията, въпреки противното мнение на авиоспециалисти. Като пример Уилямс привежда катастрофата над Атлантическия океан през юни 2009 г. на самолет на Air France с 228 души на борда. Airbus А-330 падна, след като задрямалите пилоти взеха погрешно решение при преминаване през зона на висока турбуленция с гръмотевици и светкавици.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване