04/09/13 15:00
(http://www.klassa.bg/)

Леко свиване на търговския дефицит за първите два месеца на годишна база


Търговският дефицит на България за първите два месеца на годината възлиза на 1.08 млрд. лв., по данни на Националният статистически институт (НСИ). Спрямо същия период на миналата година има намаление на отрицателното салдо с 354 млн. лева. Само за февруари 2013 г. дефицитът е 826.2 млн. лв. Общо внесените стоки за двата месеца са за 7.8 млрд. лв., което е с 9.7% повече спрямо същия период на миналата година. Износът ни за периода е на обща стойност за 6.7 млрд. лв., което е повишение с 18.4% спрямо същия период на миналата година. Само за февруари вносът е за 4.1 млрд. лв., а износът - за 3.2 млрд. лв.

През първите два месеца на тази година към трети страни извън Европейския съюз България е изнесла стоки за 2.8 млрд. лв. и е внесла от тях стоки за 3.3 млрд. лв. Само през февруари износът за трети страни е за 1.3 млрд. лв., а вносът е за 1.6 млрд. лв.. Така търговският дефицит с трети страни е в размер на 493.2 млн. за двата месеца (януари и февруари), а само за февруари отрицателно външнотърговско салдо е близо 294 млн. лева.

Най-голям дисбаланс между вноса и износа България отчита при търговските си взаимоотношения с Русия, като за първите два месеца на годината той е в размер на 1.38 млрд. лв. Основните търговски партньори на българските производители, които заемат 46.4% от износа, са Турция, Китай, Руската федерация, Сърбия, САЩ и Македония.

При износа на България за трети страни през първите два месеца на 2013 г. в сравнение със същия период на 2012 година най-голям ръст е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти” (52.1%) и „Храни и живи животни” (43.9%). Спад се наблюдава в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация, без горивата” (4.2%) и „Химични вещества и продукти” (0.5%).

Увеличението при вноса от трети страни е най-голямо в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация, без горивата” (70.3%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Машини, оборудване и превозни средства” (17%).















Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване