04/10/13 21:13
(http://e-vestnik.bg/)

Американската десница вече не е единодушно против хомосексуалните бракове

Франс прес

Възможно ли е следващият кандидат на републиканците за Белия дом през 2016 г. да гледа благосклонно на хомосексуалните бракове? Някои представители на десницата обявяват за неизбежен този прелом в мисленето, недопустим през 2012 г., а солидно мнозинство американци подкрепят тези брачни съюзи.

Висшите функционери от Републиканската партия, претърпели такава радикална промяна, още се броят на пръсти. В Сената те са само двама от 45 души.

Редките разговори по темата обаче са отзвук на вълната от положителни реакции по отношение на еднополовите бракове сред демократите, започнала преди година. До май миналата година президентът Барак Обама все още се колебаеше. Днес 51 от 55 демократи в Сената - от бившия държавен секретар Хилари Клинтън до президента - се обявиха в подкрепа (петима от тях - през последната седмица), а малцина сред демократите остават против или нямат становище по въпроса.

Именно хомосексуалността на сина му убедила сенатора републиканец Роб Портман, близък съмишленик на бившия кандидат-президент Мит Ромни, да скъса с партийната “правоверност” и да обяви през март, че според него двама мъже или две жени трябва да могат да сключат брак.

По примера на новия сенатор, 50-годишния Джеф Флейк, някои висши консерватори дръзват дори да определят като “неизбежна” подкрепата на следващия партиен кандидат за разкрепостяване на брачната институция.

“Можете ли да си представите републиканският кандидат да подкрепи еднополовите бракове на следващите президентски избори?”, запитаха наскоро от телевизия Ей Би Си видния републиканец Карл Роув, обсебен от идеята партията да си върне малцинствени групи от избирателите. “Бих могъл”, отвърна той. Петдесет и осем процента от американците са “за”

Върховният съд би могъл да ускори дебатите. Очаква се до юни деветимата съдии в най-висшата съдебна инстанция в страната да се произнесат по два казуса - единия, свързан със забраната на хомосексуалните бракове в щата Калифорния, а другия - със закон, забраняващ гей-браковете да бъдат признавани от федералната държава.

Без да чака решението им обаче, движението за узаконяване на еднополовите бракове продължава да набира скорост. Към момента еднополови двойки имат право да сключват брак в девет от петдесетте щата и във федералната столица Вашингтон.

“Реалността показва, че в страната има безспорно движение” в подкрепа на хомосексуалните бракове, смята Евън Улфсън, защитник на каузата от възникването й и председател на организацията “Фрийдъм ту мери” (”Свобода да сключваш брак”).

“Истинската съпротива срещу гей браковете отслабва и се свежда до няколко демографски групи”, каза той, назовавайки американците над 65 години, белите без университетска диплома и християните евангелисти.

На практика 58 процента от американците казват, че подкрепят отварянето на брачната институция, както показва най-новото допитване на “Вашингтон пост” и “Ей Би Си нюз” - тенденция, потвърдена и от други сондажи.

Някои републиканци като 49-годишният Ерик Кантор - една от висшите фигури в Камарата на представителите, се застъпват за възприемане на по-толерантен тон към малцинствата, гласували масово за Барак Обама - от испаноезичните до хомосексуалните.

В рамките на вътрешнопартийната битка на идеи друг значителен лагер е против каквото и да било фокусиране, дори словесно, и твърди, че партията трябва да остане защитник на “семейните” ценности, съсредоточени върху “традиционния брак”.

“Не мога да си представя, че кандидат, подкрепящ гей браковете, ще спечели републиканската номинация”, заяви Джоузеф Бекхолм, изпълнителен директор на Института за семейна политика (Family Policy Institute) - организация, подкрепяща традиционния брак.

Ние сме в разгара на дебати, наситени с емоции. Тези емоции ще се смекчат, намалявайки и интереса на избирателите към въпроса.

БТА

Публикувана на 04/10/13 21:13 http://e-vestnik.bg/17283/bta-dnes2/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване