04/10/13 14:00
(http://www.klassa.bg/)

Исторически филм е на път да скара Полша и Германия

Германският канцлер Ангела Меркел се появи на корицата на известното полско списание Uwazam RZE като концлагеристка в дреха на райета и зад телена ограда, пише британският в. „Дейли мейл“. Заглавието на материала е „Фалшификация на историята... Как германците се направиха на жертви от Втората Световна война“. Публикацията е реакция от полска страна на трисериен германски документален филм „Нашите майки, нашите бащи“, показан в края на март по телевизия ZDF.
Лентата описва съдбата на петима германци, но в нея са показани и бойци от полската съпротива, които са представени като антисемити. В една от сцените поляци спират влак с концлагеристи, но го пускат, като разбират, че това са евреи. В друга сцена един от партизаните казва:“Давим евреите, като плъхове“.
Намиращият се в Германия полски дипломат Йежи Марганци е изпратил писмо в телевизията, с което протестира, че образът на Полша и на бойците от полската съпротива е представен „крайно несправедливо и оскърбително“. Той също отбелязва, че зрителите не научават нищо за борбата на поляците, за жертвите, които дават и за хората, помогнали на евреите. В същото време сериалът навежда на мисълта, че не само германци са унищожавали евреи.
От ZDF заявяват, че са нямали намерение да намаляват отговорността на гермачанската нация. В същото време продуцентът на филма Нико Хофман обяснява, че показаните събития са основани на проверени исторически материали. В Германия определят корицата с Меркел като проява на лош вкус.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване