04/10/13 15:40
(http://www.klassa.bg/)

Кабинетът осгурява работа за 16 хил. безработни

От понеделник Министерски съвет ще започне приемането на молби за помощи.
До петък решението за разпределението на 41 милиона лева за най-бедните българи трябва да бъде обнародвано в Държавен вестник, стана ясно от думите на премиера Марин Райков след края на правителственото заседание. Най-много средства - около 30 милиона лева, ще бъдат дадени за подпомагане на безработни младежи до 29 г. и безработни родители на деца до 5 години. От тези пари ще бъдат заделени средства и за безработни, надхвърлили 50 години, за да достигнат до пенсионна възраст и трайно безработните.
Общо 15 930 безработни ще бъдат подпомогнати. 6,5 милиона лева са за субсидирана заетост и стажуване на безработни младежи до 29 години.
За субсидирана заетост на продължително безработни, които са на социално подпомагане, са осигурени 12,4 милиона лева, тези средства ще осигурят заетост на допълнително 7500 безработни за 6 месеца при 6-часов работен ден. По Национална програма „Нова възможност за заетост", с допълнителен ресурс от 4,3 милиона лева, ще бъде осигурена заетост за 2000 освободени лица в резултат на закриване на работни места. За Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания са осигурени допълнителни 1,8 милиона лева за заетост на 600 безработни. По Национална програма „Асистенти на хора с увреждания" с допълнителен финансов ресурс ще бъдат назначени още 650 лични асистенти, за което са необходими 1,2 милиона лева. По насърчителни мерки от Закона за насърчаване на заетостта ще бъде осигурена заетост на 200 безработни с трайни увреждания в частния сектор, за което са осигурени допълнително 563 788 лева ще бъдат предоставени допълнително средства за субсидиране на заетостта на 110 самотни родители с деца до 3-годишна възраст и на 120 безработни майки с деца от 3 до 5 години. Работодателите-микропредприятия, ще бъдат подпомогнати чрез осигуряване на субсидия за първите пет разкрити места, за което са осигурени допълнително 231 000 лева. Над 10,5 милиона лева пък са заделени за родители на деца с увреждания, останали извън обхвата на енергийни помощи и за семейства с деца от една до две години, чиито доход е до 350 лв. Останалите пари ще отидат за обществени трапезарии.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване