04/10/13 07:17
(http://www.klassa.bg/)

Лекарство против аритмия предизвиква рак

Амиодарон/Аmiodarone/ е широко използван препарат срещу сърдечна аритмия, но той увеличава риска от рак, особено при мъжете. Това става и при всички пациенти, приемащи високи лекарствени дози, според проучване, публикувано в последното издание на списание Cancer, цитирано от АФП.

Тъй като лекарството се разтваря в телесните мазнини и се разгражда много бавно, големи количества от него може да се натрупат в тъканите след продължителна употреба, обясняват учените от болница в Тайван /Taipei Veterans General Hospital a Taiwan/.
Според частични проучвания амиодаронът може да увеличи риска от някои видове рак, но не са извършвани задълбочени изследвания преди това това.

Автори на проучването са д-р Винсент И Фонг Су, изследвал 6418 пациенти, приемащи амиодарон, в продължение на две и половина години средно.
Общо 280 от тези участници са развили рак.
Приемащите високи дози от това лечение се излагат на повишен с 46% риск да получат рак в сравнение с другите пациенти.
След като се вземат предвид възрастта, пола и други заболявания, става известно, че пациенти, които са приемали високи дози амиодарон са с почти два пъти по-голяма вероятност да развият рак, отколкото тези, лекувани с по-ниски дози.
"Препоръчваме случаите на ракови заболявания при тези пациенти систематично, да бъдат разгледани в бъдещи клинични проучвания с амиодарон и смятаме необходимо да се извършат предварителни наблюдение на научните изследвания", каза д-р Су, цитиран от АФП.
Амиодарон е антиаритмично лекарствено средство от клас III. Действа съдоразширяващо върху коронарните и периферните съдове. Като намалява съпротивлението в коронарните съдове и сърдечната честота, той понижава нуждите и консумацията на кислород от сърдечния мускул и по този начин облекчава сърдечната дейност.
Съставката влиза в състава на лекарства като Nexterone, Кордарон и др.














АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване