04/10/13 21:07
(http://e-vestnik.bg/)

Наследникът на Чавес разчита на армията

в. Файненшъл таймс

Николас Мадуро. Снимка: личен сайт

От мига, в който покойният Уго Чавес за първи път се появи на националната сцена с военен преврат преди 21 години, до последния му дом в казармите, където той оглави този неуспял бунт, близката му връзка с венецуелската армия никога не можеше да се постави под съмнение.

Но наследникът на бившия подполковник - Николас Мадуро, за когото мнозина очакват да спечели следващите президентски избори във Венецуела на 14 април, не се радва на същите отношения с армията, чието могъщество определено нарасна при управлението на Чавес, а сега дори може да се окаже заплаха за Мадуро.

Макар и да има сериозен опит като синдикален активист, депутат и дипломат, той може да срещне трудности в продължаването на дълбоката лоялност, която Чавес си извоюва сред висшите военни - може би най-силното крило в разнородното движение, известно като “чавизъм”.

“Сред висшето командване има безпокойство относно Мадуро”, каза Антонио Риверо, който е пенсиониран генерал, напуснал армията през 2010 г. като протест срещу кубинското влияние, а сега е свързан с опозицията. Някои поставят под съмнение легитимността на Мадуро, други неговите умения, а трети се отнасят с подозрение към него заради това, че е цивилен.

“Чавес знаеше как да говори на армията, той знаеше как да поиска подчинение и дисциплина. Мадуро няма и най-малка представа как да направи това”, допълни ген. Риверо, описвайки го като “пълната противоположност на Чавес” в очите на армията. Това е проблем, който се следи, оценява и обсъжда вътрешно, както от чавистите, така и от нечавистите.

Армейското присъствие в правителството е силно. По време на 14-годишното си управление бившият танков командир пропагандираше военни идеали в опит да постигне “гражданско-военно единство”. Днес бивши офицери са начело на 11 от 20-те щатски губернаторства, които са под контрола на Единната социалистическа партия на Венецуела, и заемат една четвърт от местата в кабинета.

Това включва и министъра на отбраната адмирал Диего Молеро, който открито подкрепи избрания от Чавес наследник след смъртта на бившия държавен глава на 5 март. “Сега повече от всякога въоръжените сили трябва да се обединят, за да направят така, че Мадуро да е следващият президент на всички венецуелци”, заяви адмиралът.

Опозицията, която вече се възмути от милициите с численост 115 000 души, създадени от Чавес за защита не неговата “боливарска революция”, силно се противопостави на изявлението на адм. Молеро, посочвайки, че конституцията забранява на въоръжените сили да вземат страна. Тя дори твърди, че съществува план да се използват ресурсите на армията, за да бъдат принудени венецуелците да гласуват за Мадуро.

Наследникът на Чавес бе подкрепен и от други важни фигури във войската, включително от Диосдадо Кабельо - председателя на Националното събрание, участвал заедно с Чавес в преврата от 1992 г. - макар и да е смятан за най-могъщия съперник на Мадуро. С оглед на силната подкрепа, която той има от военните, някои се питат колко дълго ще издържи тази лоялност.

При всички случаи обаче подкрепата на войската е жизненоважна за всеки президент. “За голямо съжаление политическата власт във Венецуела винаги е зависела от две неща - петролното богатство и въоръжените сили”, каза Росио Сан Мигел. Тя е шеф на организацията “Граждански контрол”, която наблюдава въпроси на сигурността във Венецуела. Според Сан Мигел въоръжените сили са разделени на противостоящи си едно на друго крила, като някои от тях се безпокоят от евентуално президентство на Мадуро.

Особено чувствителен ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване