04/10/13 07:24
(http://www.klassa.bg/)

Чернокожите два пъти по-застрашени от белите от Алцхаймер

Специфична разновидност на ген, притежаван от афроамериканците, увеличава два пъти вероятността те да се разболеят от Алцхаймер, отколкото белите хора, сочи изследване на Колумбийския университет.

Резултатите от проучването показват, че хората от различни раси не бива да бъдат лекувани по един и същи начин в случай, че се разболеят от коварната болест, коментира ръководителката на научния екип Криситане Райц. Учените са изследвали генетичната информация на 6000 афроамериканци, което е най-голямото геномно изследване в областта на гените, свързани с Алцхаймер, сред една група от населението. Експертите установили, че ABCA7 участва в производството на холестерол и липиди. А именно небалансирането на тези две молекули води до съдови заболявания и инсулти и, вероятно, е свързано с развиването на деменция. Според учените лечението от високи нива на холестерол и съдови заболявания може да действа успешно като превенция на заболяването от Алцхаймер сред афроамериканците.
Друг резултат от изследването е потвърждението на предположението, че болестта на Алцхаймер се предизвиква от увеличени нива на молекулата бета-амилоид, която създава характерните за болестта плаки в мозъка.
В момента 5,3 млн. американци са болни от Алцхаймер, най-често срещаната форма на деменция. През 2050 г. се очаква броят им да е над два пъти по-голям поради застаряването на населението.
Според проучване, публикувано този месец в New England Journal of Medicine, разходите на година, които американското общество ще дава за всеки пациент, болен от деменция, ще бъдат между 41 000 и 56 000 долара.













АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване