04/13/13 11:49
(http://www.klassa.bg/)

КЦСД: Райков да се извини публично за "чалгата на прехода"

В навечерието на предизборната кампания, когато страната за пореден път се тресе от скандали в прокуратурата, ЕРП-тата, кражбата на над 37 милиарда долара, изнесени в чужбина, служебният премиер Марин Райков направи недопустима оценка на годините на прехода, заявяват от Коалиция център-свобода и достойнство.

В прав текст той заяви, че "досиетата на агентите на Държавна сигурност", оръдието на репресивния комунистически режим, били "чалгата на прехода". Подобно изявление е не само абсурдно за министър-председател на страна членка на Европейския съюз, но е и обида за всички български граждани, за техните страдания и жертви преди и след 10-и ноември 1989 година.
Като политици и граждани, част от които са автори и вносители на Закона за разкриване принадлежността към Държавна сигурност, ние сме наясно със злокобната роля, която нейните агенти изиграха и играят през последните 23 години. Можем само да припомним, че пипалата на бившата Държавна сигурност се разпростират във всички сфери на обществения живот в България – в икономиката и финансите, в политиката, в образованието и културата, в средствата за масова информация и къде ли не още.
Огромната вина българският преход да продължава да се дефинира като бандитски, е именно на бившите агенти и служители на Държавна сигурност, оплели многобройни мрежи на зависимости, които задават същността на съвременната българска мафия. Продължаващата ситуация в страната е уникална с това, че не в държавата има мафия, а с факта, че в България мафията на Държавна сигурност си има държава. Такава държава не служи на гражданите, отчуждена е тотално от тях, защото преследва единствено личните и корпоративните интереси на мафията, образувана от бивши агенти и служители на Държавна сигурност.
Категорично осъждаме изказването на служебния премиер Марин Райков, в което той на практика оправдава зловещата роля на ДС в живота ни досега. Правителство, чиито премиер закриля и оневинява агентите на Държавна сигурност, едва ли е в състояние да осигури честни и свободни избори и само заради осъзнатото ни чувство за отговорност не искаме директно оставката му в началото на предизборната кампания.
В заключение настояваме Марин Райков публично да коригира позицията си, което ще бъде знак, че българската държава най-после започва да се изчиства от комунистическото наследство и репресивните органи на Държавна сигурност, заявяват от Коалиция център-свобода и достойнство.
















БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване