04/13/13 07:09
(http://www.klassa.bg/)

Няма да се продават гласове, ако не ги продават

"Абсолютно излишно е да се създава изкуствено напрежение по отношение на изборите. Всички сме убедени, че изборите ще минат гладко", каза министър-председателят Марин Райков на брифинг в музей "Учредително събрание" във Велико Търново.

"Надявам се политическите сили, които имат завишени очаквания за резултатите си на тези избори, да не пристъпят след това към търсене на алиби, позовавайки се от начина, по който са проведени изборите, защото те ще бъдат проведени по най-добрия, най-демократичния, най-прозрачния начин", добави служебният премиер.

Той заяви, че осигуряването на едни честни, демократични, прозрачни избори е безспорно основната цел на неговото правителство. „С оглед на това ние постановихме един

изключително директен и искрен диалог с всички политически сили,

представени в предишното Народно събрание. Заедно с тях ние направихме един преглед на това, което по общо мнение би могло да бъде потенциален проблем и да хвърли сянка на подозрение и би било изключително неприятно особено, ако то касае честността на изборите. Моят ангажимент в това отношение ще остане до последния ден, до самия 12 май. И аз нямам съмнение, че тези избори ще бъдат именно такива", каза още Райков.

Той посочи, че се напредва в работата на Изборния борд, работи се по идентифицираните притеснения за изборния процес. Някои от тях, каза Райков, са от техническо естество, като например темата за копирните машини, други са по-общи въпроси.

На въпрос за информация относно "ценоразпис" за купуването на гласове, министър-председателят каза, че му е трудно да коментира, тъй като не е запознат с такъв. По думите му това првителство ще държи да се бори с практиката за купуване на гласове, която е изключително недостойна.

Но същевременно, каза Райков, не павителството купува гласове, а определени политически сили, които си позволяват този тип практика.

"Нашият призив към всички политически сили е да ни подкрепят в провеждането на едни прозраи и чести избори. Никой няма да продава гласове, ако няма кой да ги купува. Моето отношение продължава да бъде оптимистично. Аз много се надявам това да остане една маргинална практика и съответните български власти да реагират достатъчно остро и убедително, за да разсеят всякакви съмнения, че това ще бъде толерирано", заключи Марин Райков.

















Агенция "Фокус"

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване