04/13/13 16:42
(http://www.hsnovini.com/)

Стотици се молят за зраве пред чудотворна икона в Хасково

Чудотворната икона на Св. Богородица – „Златна ябълка” в Хасково до понеделник – сутрин

Стотици миряни днес се преклониха и измолиха здраве за тях и семействата им от чудотворната икона на Св. Богородица – „Златна ябълка”. Светата реликва вече втори ден е изложена в хасковския храм  „Успение на Св. Богородица”. Иконата донесе в петък Пловдивският митрополит Николай. Тя ще остане за поклонение от вярващите и утре. В понеделник, след сутришната литургия Дядо Николай ще съпроводи светата реликва. Иконата се охранява денонощно, при засилени мерки. Тя гостува в Хасково по покана на църковното настоятелство на най-стария храм в областния град.

Иконата е рисувана с темпер върху дърво от неизвестен автор през 16 век и е със сребърен обков, който тежи 2 кг. Заради характерните колан и три златни ябълки, изписани в изображението, светинята е популярна и като “Златната ябълка”.

Безброи са чудесата, извършени от Богородица пред нейната чудотворна икона от 16 век до сега, откакто е построен храмът в Горни Воден. Толкова са много чудодейните дела, че само малка част от тях са описани и се пазят в поименници в музея в Асеновград, а за други историците съдят по дарените на иконата украшения. Живи са и свидетелствата, които се носят от уста на уста до днес.

Най-известното от тях се свързва с царското семейство. Княгиня Евдокия, сестра на цар Борс III, преспала под купола на храма през 1934 година и оздравява от дълго мъчила я невярна болест. За благодарност Борис III дарява на храма мрамор, с който облицоват пода и едно златно енголпие – специален медальон, който носят само висшите духовници.

От стари времена, всяка година по средата на Великденския пост в църквата на Горни Воден се стичат жени от цяла България за празника на „Златната ябълка”. Името на празникът – “Златната ябълка” е свързан с чудо, извършено от Божията Майка чрез иконата в през далечната 1765 година. Това събитие е описано в синаксар за златната ябълка от Ананий Клинис, игумен на манастира “Св. Св. Кирик и Юлита”.

Ритуалът за рожба е също доста интересен, той включва и изплитане на специален колан от три бели конеца. Той бил даден от Пресвета Богородица на бездетна жена, нощувала в храма през 1919 г. Божията майка й се явила в съня и й заръчала при изгрев-слънце да излезе на храмовата порта, където ще я чака жена с три бели макари. С конците да обиколи храма и да изплете коланче, което да носи на кръста си, докато роди рожбата си. Тази повеля на Богородица се изпълнява в храма и до днес.

Оттогава възниква и традицията чудотворната икона на Божията Майка да се обкичва с венци от ябълки още от Първия петъчен Акатист на Великия пост, когато се чете първата статия от Богородичния акатист. Те прeстояват на чудотворната икона до празника, т. е. 5 седмици, и след прочитането на последния – Пети акатист, се раздават на безплодните жени, за да се сдобият с рожба.

Вековна е също традицията да се дават и специални колани на бездетните жени, които те да носят на кръста си, за да заченат. Този ритуал е уникален, датира от близо два века и е характерен само за този храм в България.

Репортаж гледайте в новините на телевизия „Рекординг”, в понеделник.

 

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване