04/13/13 08:54
(http://e-vestnik.bg/)

Тройната коалиция изпълни мисия, вкара Бълария в ЕС. А сега?

Аспарух Панов. Снимка: e-vestnik

Продължение, виж тук първата част “Ще има ли за 24-ти май нова тройна коалиция?

Не по-малко объркано беше и положението през 2005 г. Както и се очакваше, парламентарните избори на 25 юни доведоха до много деликатна, направо абсурдна ситуация за съставяне на правителство. 240-те мандата бяха разпределени по следния начин: 82 за БСП, 53 за НДСВ, 34 за ДПС, 21 за “Атака”, 20 за СДС (ОДС), 17 за ДСБ и 13 за БНС. Тъй като никой от досегашните играчи не мислеше за коалиция с новата екстремистка партия “Атака”, положението се усложняваше допълнително. По принцип съществуваше възможността за създаването на две големи коалиции – дясноцентристка (НДСВ, ДПС, СДС, ДСБ и БНС) със 140 места в парламента и лявоцентристка (БСП, НДСВ и ДПС) с мнозинство от 169 депутати. От политическа гледна точка дясната коалиция бе навярно по-добрия вариант за страната. Освен всичко друго тя щеше да бъде с мандат на НДСВ и Симеон можеше да бъде отново премиер. Но за съжаление тя бе невъзможна. И вината не е в НДСВ, а в ДПС. За първи път от своето създаване, ДПС не беше нито “балансьор”, нито свободен и независим играч при съставянето на правителството, а Доган се беше обвързал предварително демонстративно и показно с БСП. И никой не можа да ги разкачи дори и за изборите през 2009г.

По този начин останаха само две възможности – или тройната “социаллиберална коалиция” или правителство на малцинството на БСП и ДПС. При първото раздаване на картите с мандата на БСП, НДСВ отказа предложението на тандема БСП/ДПС за участие в тройна коалиция. С този ход Царят запази достойнството си и тежестта на НДСВ.  С отказа си, от НДСВ показаха, че ако те не участват, БСП и ДПС никога няма да успеят да съставят правителство и по такъв начин ги поставиха на мястото, което заслужаваха в този политически момент. Така по конституция НДСВ получи втория мандат за съставяне на правителство. Някои наблюдатели смятат, че ако НДСВ е било готово да преговаря и с “Атака”, е съществувала реалната възможност Царят да оглави правителство на обединената десница. Тази хипотеза може би е изглеждала за някои атрактивна, но тя бе политически абсурдна. Който твърди противното, просто не познава Царя и неговата невероятна дарба да определя границите на допустимия политически компромис. Кой би могъл да си представи, че мистър “Европа” може да се коалира с “Атака” и то непосредствено преди приемането на България в ЕС. И тук вече играта свърши. Третият мандат бе даден на ДПС. Симеон не е човекът, който може да каже на избирателите „Не ми харесва вашия вот и затова няма да правим правителство и ще повторим изборите”. Той все пак направи единствено възможната политическа демонстрация и влезе в кабинета с мандат на една международно призната либерална партия като ДПС, колкото и деликатни да бяха взаимоотношенията им след кризата в началото на 2005г. На стабилността и приемствеността държаха, между другото и в Брюксел, колкото и да критикуваха по-късно кабинета.

Въпреки че много хора бяха емоционално против участието на НДСВ в „тройната коалиция”, днес сме принудени да бъдем реалисти в оценките си, особено след управлението на ГЕРБ. НДСВ заложи в коалиционното споразумение три икономически принципа и не допусна никакво отклонение от тях – поддържане на бюджетен излишък, продължаващо намаление на преките данъци и бюджетни харчове не по-високи от 40% от БВП.  Няма никакво съмнение, че Сергей Станишев изкара пълния си мандат единствено благодарение на Царя и на факта, че не изпълни (също под натиск на Царя) нито едно от безумните си предизборни обещания, за някои от които бленува и днес: като се започне от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване