04/15/13 14:16
(http://www.klassa.bg/)

ВЕИ балонът се спука

Инвестициите в чиста енергия паднаха с 22% до най-ниското си ниво от четири години насам, като държавните субсидии за сектора започнаха да намаляват в много страни по света, а в Бразилия и Китай финансирането на вятърни турбини и соларни панели е в застой.
През първите три месеца на тази година в разработване на възобновяеми енергийни източници в глобален мащаб са вложени 40.6 млрд. долара или най-малко от 2009 г. насам, спрямо 52 млрд. долара през същия период на 2012 г., по данни на Bloomberg New Energy Finance. През последните 18 месеца се наблюдава приключването на голям брой програми за субсидиране, стартирани като отговор на финансовата криза", коментира Майкъл Либрих, главен изпълнителен директор на базираната в Лондон изследователска компания. Рязкото понижение на държавните субсидии оказва натиск и върху производителите на соларни панели и вятърни генератори. Те са притиснати и от понижаването на цените на продукцията им в резултата на засилената конкуренция и нарастващия излишък от производствен капацитет. Цените на фотоволтаичните модули са били по-ниски с 81% към края на март, отколкото през 2008 г. Инвестициите във възобновяеми енергийни източници, енергийна ефективност и енергийно интелигентни технологии са намалели с 54 на сто в САЩ до 4.5 млрд. долара и с 15% в Китай до 8.8 млрд. долара. Европа отчита 25% спад, до 13.4 млрд. долара, като само в Испания е налице срив с 96% в сравнение с миналата година.Важно изключение от тази тенденция е Япония, където затварянето на ядрените централи доведе до истински бум на инвестициите във ВЕИ, които достигнаха през първото тримесечие на тази година до 8.2 млрд. долара. В други части на Азия, с изключение на Китай и Индия, също е налице силно увеличение на инвестициите в сектора, с 47%, до 10.1 млрд долара.
В САЩ финансирането за ВЕИ се свива, защото законодателите бавят удължаването на срока на действие на системата от кредитни улеснения и данъчни отстъпки, която стимулираше развитието на сектора през последните години.
България и Румъния планират намаляване на субсидиите за ВЕИ, като и в Германия се обсъжда подобен подход, което притеснява инвеститорите.
Проблемът има и друго измерение освен държавните субсидии и по-скъпия ток. Спадът на инвестициите във ВЕИ може да се превърне в пречка за забавянето на процеса на глобалното затопляне. "Инвестициите в чиста енергия трябва да изиграят своята роля за спиране на растежа на световните парникови емисии, но за да стане това те трябва да нараснат двойно до 2012 г., а не да намаляват", посочва Либрих. Най-голям спад има при вложенията във ВЕИ от финансови компании като различни инвестиционни фондове. Понижението за първото тримесечие на годината е в размер от 34%, до 19.3 млрд. долара. Силно засегнати са малките ВЕИ проекти. Данните показват, че инвестициите в мощности по-малки от 1 мегават са се свили с 8%, до 18.5 млрд. долара.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване