04/15/13 05:30
(http://www.klassa.bg/)

Военните разходи за 2012 година са паднали в западните страни и са се увеличили в източните

Глобалните военни разходи през 2012 година за пръв път за последните 14 години са се съкратили с 0.5% в сравнение с предходната 2011 година, съобщи в понеделник Стокхолмският институт за изследвания на проблемите на мира. Той публикува ежегодната класация на 15-те страни с най-високи военни разходи в страната, предаде РИА Новости.
Забавянето и известния спад в темповете на военните разходи в света експертите обясняват преди всичко със значителните съкращения на средства във военната сфера на САЩ, Западна и Централна Европа, както и в Австралия, Канада и Япония.
По данни за 2012 година военните разходи на САЩ са паднали с 6%, но въпреки това са с 69% по-високи от показателите за 2001 година, станала начало на „глобалната война срещу тероризма”, пишат в своя доклад експертите. Според техния анализ за пръв път след разпадането на Съветския съюз делът на САЩ в глобалните военни разходи са се съкратили и не превишават 40%. Освен това САЩ, както и в миналото, харчат във военната сфера повече от всички други страни и продължават да оглавяват списъка на 15-те страни с най-високи военни разходи.
Съкращенията на средства за военни нужди в едни региони се компенсират с известен ръст в азиатските страни, Източна Европа, Близкия изток, Северна Африка и Латинска Америка. Китай, който заема второ място в класацията на Института, е увеличил разходите си с 7.8%, а Русия, която е на трето място в класацията, с 16%.
















РИА Новости
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване