04/15/13 12:06
(http://www.klassa.bg/)

Компенсират загубите на чужденци в кипърски банки с гражданство

Кипър ще облекчи процеса на даване на гражданство на всички чужди вложители в кипърски банки, които са загубили над 3 милиона евро при преструктурирането на кредитните институции в страната, предаде Би Би Си, цитирайки президента Никос Анастасиадис. На среща с бизнесмени от Русия в Лимасол той подчерта, че новата мярка ще засегне най-вече руски граждани. Очаква се тя да бъде одобрена на министерския съвет в понеделник.
Президентът Анастасиадис обяви също, че ще бъдат преразгледани и сегашните правила за даване на гражданство срещу инвестиции. За да започне процедура за получаване на кипърско гражданство вече ще се изискват 3 милиона евро, а не 10 милиона, както бе досега. Президентът обеща също да отмени изискването кандидатите за гражданство да държат в кипърски банки 15 млн.евро в течение на 5 години, като подчерта, че те могат да разполагат с парите си веднага.
Депозитите на руснаци в кипърски банки се изчисляват на милиарди евро, отбелязва Би Би Си. Перспективата да загубят до 60% от авоарите си стресира много вложители.
За да получи спешния заем от 10 милиарда евро от ЕС и МВФ , с който да избегне фалита, Кипър трябваше да ликвидира една от най-големите си банки. 60% от негарантираните депозити в най-голямата кредитна институция Bank of Cyprus бяха замразени.
Преди седмица стана ясно, че спасението на кипърската икономика ще струва на европейските кредитори и кипърската държава 23 млрд.евро, вместо предвидените 17 милиарда.Това означава, че кипърският дял трябва да бъде 13 милиарда евро, а не 6-7 милиарда. Останалите 10 милиарда ще осигурят ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване