04/15/13 13:56
(http://www.klassa.bg/)

Рождението на Ким Ир-сен бе отбелязано с фестивал на цветята, не с военен парад

Северна Корея отбеляза 101-та годишнина от рождението на основателя на държавата Ким Ир-сен в понеделник с фестивал на цветята, а не с обичайния досега военен парад, предаде Ройтерс. Мнозина наблюдатели очакваха голям военен парад като демонстрация на севернокорейските въоръжени сили в „Деня на Слънцето“, 15 април. Вместо това жители на Пхенян поднесоха цветя пред статуите на покойните лидери Ким Ир-сен и сина му Ким Чен-ир. Държавните медии почти не споменаха за назряващия въоръжен конфликт с Южна Корея след седмици на войнолюбива реторика срещу враговете. Напрежението между двете Кореи видимо спадна, изтъква Ройтерс. „Стратегическото намерение на Севера бе да се опита да получи някакъв отговор от САЩ и от Южна Корея и го постигнаха. Сега те няма да отхвърлят с лека ръка подканата да влязат в преговори“, казва Ян Мо-джин от университета за изследване на Северна Корея в Сеул.
Първоначално САЩ предложиха разговори с предварителното условие Пхенян да изостави ядрените си амбиции. Но те са считани за „свещена сабя“ от Пхенян, който се закле никога да не изоставя ядрените си оръжия. В края на обиколката си в района държавният секретар Джон Кери подчерта интереса на Вашингтон към дипломатическо решение, а в неделя вечерта изостави предварителното условие за прекратяване на ядрената програма, като обяви, че Пекин може да бъде посредник в бъдещите преговори.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване