04/15/13 05:15
(http://www.klassa.bg/)

Универсална противоотрова разработват в САЩ

Американски нанотехнолози създадоха специална наногъба, способна да всмуква отрови, отделени от бактерии, насекоми и змии. Участвалите в опитите мишки оцеляха, въпреки инжектираните смъртоносни токсини от стафилококите.

Това се казва в статия, публикувана в списание Нейчър нанотекнолъджи /Nature Nanotechnology/.
Това е принципно нов способ за отделяне на токсините от кръвоносната система. "Създаваме не противоотрова за конкретен вид отрова, а начин да неутрализираме многобройни отрови от най-различни източници, в т.ч. отделените от златистия стафилокок и други бактерии, устойчиви към антибиотици", съобщи Лян Фан Джан /Liangfang Zhang/ от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ. Изследването е цитирано и от РИА"Новости".
Джан и колегите му са създали потенциално универсален начин да се защити организма от бактериално отравяне и животински отрови, като разработват система за "маскировка", която позволява на наночастиците да избегнат вниманието на имунната система на човека.
Според учените "чистите" наночастици не могат да съществуват дълго време вътре в кръвния поток, защото имунната система ги разпознава като външни тела и ги унищожава достатъчно бързо.
Авторите на статията решават проблема като създават "облекло" за наночастиците. То се състои от молекули, изграждащи основата на клетъчната мембрана на еритроцитите – червените кръвни клетки.
Покритието изпълнява едновременно две роли – то скрива наночастиците от имунните клетки на кръвта, но и подобрява способностите й да поглъща молекулите на отровите, насочени срещу еритроцитите.
Учените подготвили малко количество наночастици и проверили действието им в защита на мишки от смъртоносна инжекция с токсини на Staphylococcus aureus.
Експериментът завършил успешно – наночастиците "преживели" повече от 40 часа в кръвоносните съдове на лабораторните мишки и успешно погълнали по-голямата част от токсините на стафилококите. След като "маскировката" на наночастиците се разпаднала, имунните клетки ги доставили в черния дроб, където токсините и полимерната основа на частиците били неутрализирани успешно.
Джан и колегите му планират да започнат клинични изпитания в скоро време.
















РИА"Новости"

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване